Neix la Comunalitat de Manresa per a enfortir la sobirania alimentària, l'economia de cures i el suport mutu

Està impulsada per les cooperatives L'Arada Creativitat Social, la catalano-basca Sudergintza, la Clara Comunicació, l'Associació L'Era i Senders Vius

Membres fundadors de la Comunalitat de Manresa
Membres fundadors de la Comunalitat de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
29 de juny de 2022, 17:40
Actualitzat: 17:50h
Després de mesos de feina de rereguarda, aquest dimecres s'ha presentat el projecte de la Comunalitat de Manresa, un servei de formació i d'acompanyament per a la dinamització econòmica urbana, orientat a enfortir i ampliar el teixit econòmic comunitari i de proximitat.

El projecte, que va ser aprovat a finals d'abril i està finançat amb una subvenció de 349.000 euros de la Direcció General d'Economia Social i Solidària de la Generalitat de Catalunya, acompanyarà, reforçarà i donarà impuls als béns comuns urbans i economies comunitàries orientades a resoldre necessitats de forma col·lectiva, com els grups de consum agroecològic, les xarxes i mercats d'intercanvi, els horts urbans, les estructures populars, els horts socials i comunitaris, les monedes socials i bancs del temps, grups de criança compartida, les xarxes de suport mutu, els casals i ateneus populars, les comunitats energètiques i els equipaments públics cedits a la gestió comunitària, entre altres. Alhora, estarà orientat a la inserció socio-laboral de perfils especialment vulnerables a l'atur i la pobresa.

L'objectiu de fons amb què treballarà el projecte, que durarà fins al febrer de 2024, és promoure la cohesió, trencar amb l'aïllament social i reconstruir vincles, per a construir una comunitat resistent a les múltiples crisis sorgides arran de la pandèmia de la Covid 19 i a futures situacions que empitjorin la qualitat de vida de les persones que viuen a la comunalitat, assegurant l'exercici del dret a la ciutat. 

La Comunalitat urbana de Manresa està impulsada per les cooperatives L'Arada Creativitat Social, la catalano-basca Sudergintza i la Clara Comunicació, així com per l'Associació L'Era i la cooperativa d'inserció laboral en vies de constitució Senders Vius, i es governarà i rendirà comptes mitjançant assemblees comunals bianuals obertes.

Per la configuració econòmica, política i social de la ciutat de Manresa, i les experiències que hi resideixen, desenvoluparem accions en els àmbits del comerç de proximitat; l'agroecologia i la sobirania alimentària i energètica; l'economia de les cures i feminista; l'economia creativa i la cultura; la gestió cívica i el moviment veïnal; la intercooperació empresarial i entre professionals i la promoció de la moneda social i altres formes d'intercanvi no monetari. Considerem que la nostra ciutat és rica en experiències que pertanyen a aquests àmbits i volem sumar i contribuir a enfortir i ampliar el teixit existent, sempre amb la premissa de fer-lo més fort i sostenible en el temps.

Pel que fa als serveis que s'oferiran, se centraran en el diagnòstic i la detecció de necessitats dels projectes de la comunalitat, la seva visibilització, la formació en bones pràctiques, gestió democràtica i eines per a la creació i la consolidació de projectes d'ajuda mútua i la intercooperació entre aquests. La seu de la Comunalitat està ubicada a l'espai l'Òrbita, al carrer Bruc, que acull l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.