L'Escola Oms i de Prat va celebrar, dimecres al matí, dues noves fites assolides "en pro de l'excel·lència educativa". Per una banda, va acollir la inauguració del seu nou Espai de Ciència per promoure la recerca i l'experimentació científica entre l'alumnat, i, per l'altra, va anunciar que a partir del curs vinent el centre -de la Fundació Catalunya La Pedrera- comptaria amb estudis de batxillerat, una ampliació significativa de l'oferta formativa que, asseguren des de la mateixa fundació, "consolida el centre com un referent educatiu a la Catalunya Central".
Aquesta nova etapa educativa sumarà un total de 140 noves places que complementaran l'oferta actual de 700 places que cobreix des de l'Educació Infantil fins a l'Educació Secundària Obligatòria. En conjunt, el centre disposarà de 840 places per a estudiants d'entre 3 i 18 anys i farà créixer la seva comunitat educativa, actualment formada per 2.100 persones.
Un batxillerat amb innovació i acompanyament personalitzat
El nou batxillerat de l'Escola Oms i de Prat incorpora dues modalitats: Ciències i tecnologia i Ciències Socials. Aquest programa acadèmic té l'objectiu de "potenciar les vocacions científiques, tecnològiques i socials entre els joves" i està dissenyat, expliquen des del centre, per oferir "un currículum rigorós que inclogui metodologies educatives innovadores i un acompanyament personalitzat". A més, s'oferiran assignatures optatives "que reforçaran les competències matemàtiques i lingüístiques, garantint una base sòlida per als estudis superiors", afegeixen, tot celebrant que la posada en marxa d'aquest nou batxillerat "contribuirà a l'oferta educativa de Manresa i la Catalunya Central en un context de creixement de la demanda de places escolars als estudis post-obligatoris".
Generar curiositat per la ciència des de ben petits
Una peça "clau". Així és com des de la Fundació Catalunya La Pedrera defineixen el nou Espai de Ciència de l'Oms i de Prat; un espai, assenyalen, "que és un pas més en la nostra aposta per promoure la recerca i l'experimentació científica entre l'alumnat no només de secundària i batxillerat, sinó també d'infantil i primària. I és que tal com subratllen, no es tractarà d'una zona d'ús exclusiu per als més grans del centre, sinó que també estarà a disposició dels infants més menuts: "L'objectiu és despertar-los des de ben menuts la curiositat i l'interès per la ciència i la tecnologia".
L'espai, equipat amb eines de tecnologia avançada, compta amb tres àrees diferenciades. Per una banda, la de Microscòpia i Biologia, amb microscopis òptics i digitals per a l'observació d'organismes, cèl·lules i teixits que també inclou una zona per al cultiu de microorganismes i anàlisis bioquímiques així com materials per a l'estudi d'ADN, tincions i tècniques de laboratori biomèdic.
La segona àrea, centrada en la Química i la Física, disposa d'una vitrina de gasos per a la manipulació segura de substàncies volàtils i reactives, bancs de treball amb material de laboratori per a síntesis químiques, titulacions i experiments termodinàmics, així com equips de mesura per a forces, pressions, electricitat i òptica aplicada. En aquest sentit, per exemple, s'hi podran dur a terme experiments sobre la velocitat de reaccions químiques i l'ús de sensors per a la mesura de dades físiques.
La cirereta del pastís de l'Espai de Ciència és l'anomenada Aula flexible i multidisciplinària, una àrea oberta i adaptable per a discussions, anàlisi de dades i treball col·laboratiu que pot configurar-se per a activitats de ciència aplicada, robòtica i programació. En aquesta zona, els estudiants podran realitzar anàlisi computacional de resultats experimentals i utilitzar models digitals per a simulacions.
Un equip docent en contínua formació
A més d'oferir unes instal·lacions de primer nivell, la Fundació Catalunya La Pedrera i l'Escola Oms i de Prat han invertit en la formació contínua del seu equip docent. Recentment, el professorat de ciències ha participat en el prestigiós programa EinsteinPlus Workshop del Perimeter Institute del Canadà, una experiència que els ha permès incorporar noves metodologies d'ensenyament de la ciència que es traduiran en activitats innovadores i estimulants a l'Espai de Ciència.