Presenten l'audiovisual de la història del barri del Xup

L'audiovisual "Xup, història d'un barri" es projectarà aquest dissabte al Teatre Conservatori

Publicat el 01 de juliol de 2010 a les 15:47

Un moment de la presentació de l'audiovisual. AjM

Aquest dissabte dia 3 de juliol es presentarà l'audiovisual que s'ha produït sobre el barri Pare Ignasi Puig –conegut popularment com el Xup– i que porta per títol Xup, història d'un barri. L'acte de presentació tindrà lloc a 2/4 de 6 de la tarda al Teatre Conservatori. Al decurs de l'acte es projectarà l'audiovisual, que ha estat dirigit pel cineasta manresà Joan Soler.

L'audiovisual, d'una hora de durada aproximada, explica els inicis del barri i també fa un repàs de la seva història a través del testimoni de diverses persones vinculades al Xup: representants veïnals i d'entitats del barri, l'alcalde de la ciutat, exalcaldes, membres d'Adigsa, etc. A l'audiovisual hi apareixen també diverses imatges i documents antics, molts dels quals han estat aportats pels veïns.

El projecte és iniciativa de l'Associació de Veïns del barri, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, Adigsa i el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat.

L'objectiu primordial de la iniciativa és donar a conèixer el barri a tots els manresans i manresanes, i també als habitants de la comarca del Bages i Catalunya. Alhora, també vol reforçar la identitat de les persones que resideixen al barri; enfortir el teixit associatiu i potenciar el treball en xarxa; millorar la qualitat de vida de la població del Xup; potenciar la participació de les entitats i de la població del barri; fomentar la corresponsabilitat i el compromís actiu del veïnatge, del conjunt del teixit associatiu, de l'entorn econòmic i de les administracions, i facilitar la integració de les persones nouvingudes al barri.

Un barri nascut a mitjans els anys 60
El barri Pare Ignasi Puig va ser construït a mitjans dels anys 60 per donar resposta a la necessitat d'habitatges que hi havia, sobretot per part d'immigrants del sud de l'estat espanyol, que es van establir a Manresa per  buscar treball.

Sembla ser que en la seva construcció hi va contribuir decisivament un matrimoni benestant de Manresa, que va cedir els terrenys. Aquest matrimoni estava format per Joan Farrés i Amat, natural de Vacarisses, nascut l'any 1908, i Maria Torra i Tarrés, manresana, nascuda el 1914.

El Joan havia treballat de taxista i la Maria ajudava els seus pares en l'explotació d'una antiga Cerveseria i el Cafè Magèstic, antics establiments instal·lats a la Muralla del Carme.

Davant la necessitat de construcció d'habitatges, en un temps en què hi havia una manca absoluta, el matrimoni Farrés-Torra va entrar en negociacions amb l'Ajuntament de la ciutat, llavors presidit per Josep Moll i Vall. Després dels pertinents tràmits legals, la ciutat va disposar, per cessió voluntària, d'una extensa zona per construir-hi el que avui és el complex d'habitatges conegut amb el nom d'El Xup.

Quan al juliol del 1965 els pisos van ser lliurats als seus propietaris –480 famílies i un total de 2.200 veïns–, el barri presentava deficiències enormes: pràcticament no hi havia cap mena de serveis o equipaments, els carrers eren de terra i estaven plens de sots, la qualitat dels materials dels habitatges no era l'òptima,...

Sortosament, al barri hi va anar viure força gent jove –un terç dels seus habitants tenia menys de 20 anys–, que tenia les idees clares i ganes de fer coses per canviar el barri. No tan sols volien aconseguir millores reals en les condicions de vida de la gent, sinó que també pretenien millorar la imatge que tenia la resta de la ciutat del Xup.

I tot i que no va ser fàcil, ho van aconseguir. Durant els darrers anys, la fesomia del barri ha canviat molt. A més de les teulades noves als edificis, el Xup té escola, camp de futbol, pista poliesportiva, llar d'infants, dispensari, església, un centre cívic... En aquestes millores hi ha jugat un important paper la Generalitat, que a través d'Adigsa ha dut a terme importants inversions.

A banda, al llarg d'aquests anys els veïns del Xup han fundat altres entitats, com la colla de gegants, la petanca, el club de futbol, i l'AMPA.