27
de març
de
2023, 17:37
Actualitzat:
28
de març,
18:41h
Última hora
Xaloc Solar SL, empresa participada per l'enginyera andalusa Prodiel, preveu un macroparc solar de 43,77 MW de potència que ocuparà gairebé 100 hectàrees en una superfície utilitzada de 250 hectàrees al terme municipal de Castellfollit del Boix, que suposa pràcticament el 12% de la superfície agrícola del terme municipal. Les plaques s'instal·larien en els terrenys de quatre propietaris diferents a la plana de Cal Prat fins a Can Servitja.
Aquest dimarts, en el marc del Decret Llei 24/2021 d'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades de la Generalitat de Catalunya, la subcontractada Fundeen farà difusió de l'oferta de participació local en el projecte en un acte a les 4 de la tarda al restaurant Ca l'Andorrà, a l'entrada del municipi. Hi havia hagut una primera convocatòria la setmana passada però es va ajornar.
"Ho fan perquè estan obligats per llei, ja que fins ara han tirat pel dret en tot el procediment, sense informar ni al poble ni a l'Ajuntament", explica el membre de la plataforma Salvem Castellfollit Antoni Casals. Els consta que fa dos anys van tenir una reunió telemàtica amb el consistori, però des de llavors no han tingut cap més comunicació directa de l'empresa que pretén construir el parc solar.
L'empresa està actualment tramitant l'autorització administrativa i declaració d'utilitat pública del projecte davant la Generalitat. En un primer període d'al·legacions es va advertir que el projecte envaïa finques amb les que no havia arribat a un acord i que no respectava l'espai del jaciment carolingi de Vilaclara (segle VII). A més, fa un any l'Ajuntament va presentar una querella contra el projecte que no ha estat resolta.
"Als propietaris de les finques els pagarà 1.500 euros anuals per hectàrea, sis vegades més del que treuen llogant el sòl per a l'activitat agrícola", exposa Casals. Si a això "hi afegim que els propietaris de les finques les van rebre per herència, però no les exploten directament sinó que les tenen arrendades a agricultors de la zona, els números són clars", es lamenta. "A banda de l'impacte paisatgístic, aquest model de desenvolupament afavoreix el despoblament dels municipis rurals i potencia la deixadesa de l'entorn natural i, per tant, el risc d'incendi", hi afegeix.
El projecte, que també entra en menor mesura en els termes d'Òdena i Rubió, a l'Anoia, coincideix amb un projecte de plaques solars paral·lel -"d'una altra empresa", aclareix- al terme d'Òdena, que és adjacent al de Castellfollit, "salvat per una diferència de nivell, per un barranc, però que si es veuen en cenital són un al costat de l'altre".
Castellfollit es mobilitza
Davant de la xerrada "per buscar inversors particulars al poble" que tindrà lloc a Ca l'Andorrà aquest dimarts a les 4 de la tarda, la plataforma Salvem Castellfollit convoca una concentració seguida per una tractorada "per deixar ben clar que no volem les plaques al municipi". "No estem en contra de les energies renovables, i entenem que s'han de posar en alguna part, però sí que rebutgem aquests macroprojectes que només estan orientats a l'obtenció de beneficis econòmics i que no tenen en compte al poble per a res", aclareix Casals.La plataforma Salvem Castellfollit fa una crida a la població i a les plataformes del territori perquè els acompanyin a la concentració d'aquest dimarts. "El projecte supera Castellfollit i té influència al Bages i a l'Anoia, i a tot el territori perquè suposa un precedent d'explotació del món rural molt perillós", avisa.