Reforcen el monitoratge del barri de l'Estació de Sallent assajant una nova tecnologia

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya hi provarà una tecnologia desenvolupada per la catalana Worldsensing que consisteix en una xarxa de sensors GNSS autònoms

Publicat el 24 de novembre de 2024 a les 20:22

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha col·laborat en la instal·lació al barri de l'Estació de Sallent d'un nou tipus de sensor en prova que s'afegeix a la xarxa de monitoratge que manté des de fa més de vint anys per fer el seguiment i estudiar la subsidència -l'enfonsament del terreny- d'aquesta zona. Així, Sallent esdevé camp de proves per a la validació de nous sistemes de monitoratge que puguin aportar noves solucions en casos similars.

El barri de l'Estació de Sallent es va edificar en els terrenys situats sobre una mina de sal en profunditat quan es va clausurar, un tipus de sòl susceptible de patir enfonsament, i més encara quan es tracta de terrenys salins, molt erosionables. En aquest indret, a més, hi havia una cavitat natural que genera una inestabilitat latent.

Els efectes de la subsidència van començar a ser evidents des del 1997, amb l'aparició d'esquerdes a les cases, i l'agreujament de la situació va ser incessant. En aquell moment, es va iniciar un monitoratge del moviment del terreny tant en superfície com en profunditat que va permetre identificar i caracteritzar el fenomen. També va fer possible preveure els danys estructurals que podien patir els edificis i declarar la zona incompatible amb l'ús residencial.

El monitoratge va ser la base per crear un sistema d'alerta local mentre el barri va estar ocupat, aportant seguretat a la població que hi vivia. Protecció Civil va aplicar un pla específic de gestió dels diferents nivells d'alerta que se'n derivaven.

Finalment, l'any 2009 la Generalitat va ordenar el desallotjament del barri i la reubicació dels seus prop de 150 veïns. Actualment, està desocupat i pràcticament tot enderrocat, només queda un vial obert al trànsit, pendent de desviar-lo per un terreny menys perillós.

Més de 20 anys de monitoratge de l'ICGC

Des del desallotjament del barri, l'ICGC ha reduït la intensitat del seguiment, atesa la reducció del risc, però encara manté una xarxa bàsica mentre hi hagi infraestructures en ús que impliquen cert risc. Així, es controlen els moviments en profunditat amb uns extensòmetres en sondejos, junt amb uns punts de control en superfície que es mesuren automàticament amb una estació robotitzada. Mensualment, l'ICGC emet un butlletí amb el resum i la valoració de la subsidència per a l'Ajuntament i Protecció Civil.

Fruit d'aquesta observació i mesura durant dues dècades s'ha pogut constatar que el terreny continua movent-se de forma incessant i és previsible que així continuiï indefinidament. Des que l'Institut va iniciar el monitoratge, el barri de l'Estació s'ha enfonsat prop de dos metres al sector de major activitat. Una sèrie tant llarga de dades converteix l'indret en un cas de referència per entendre aquests fenòmens i alhora per contrastar sistemes de monitoratge del terreny.

Espai test de nova tecnologia

Els anys d'experiència acumulada en el seguiment del cas ha facilitat que l'ICGC posi a disposició el cas de Sallent com a camp de proves i validació de nous sistemes de monitoratge que puguin aportar noves solucions en casos similars. Amb aquest objectiu aquest diumenge s'ha instal·lat un nou sensor GNSS (sistemes de navegació per satèl·lit) desenvolupat per l'empresa catalana Worldsensing. La particularitat és que funciona de forma autònoma sense fils i en xarxa per assolir major precisió.