El monestir de Montserrat ha acollit aquest dissabte la reunió fundacional d'una associació que aglutina una seixantena de pobles i ciutats per on passa el Camí Ignasià, i que ha comptat amb la presència d'alcaldes i regidors de Catalunya, Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc. El president de l'entitat i alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha destacat "la capacitat dels municipis de sumar i treballar conjuntament per impulsar un turisme de qualitat i desestacionalitzat". La idea és fer visibles els atractius turístics, culturals i patrimonials dels municipis del camí que uneixen Loiola (Azpeitia) i Manresa. De moment són una seixantena, però s'espera que la resta, fins arribar als 92 municipis que conformen el recorregut, s'hi acabin sumant.
"Fins ara cadascú anava pel seu compte", ha assenyalat l'alcaldessa d'Azkoitia (Euskadi), Ana Azkoitia. Precisament, fugir d'això i poder començar a treballar conjuntament és el que més els ha seduït a l'hora de sumar-se al projecte de l'Associació de Municipis del Camí Ignasià. "Es va intentar fer alguna cosa a nivell autonòmic, però no va sortir. Ara ens constituirem primer en associació de municipis i llavors ja anirem escalant", ha afegit. Per l'alcaldessa, ser 60 signants aquest dissabte a Montserrat ha estat "un èxit total".
En aquesta mateixa línia s'expressava l'alcalde de Manresa i president de l'associació. "Hem d'estar molt satisfets que de 90, 60 hagin vingut a treballar i veure com ens ajudem, com oferim un relat conjunt, una imatge conjunta i sobretot com promovem els valors del camí ignasià", ha dit el batlle manresà..
El plantejament de l'Associació de Municipis del Camí Ignasià és treballar coordinadament des del món local per fer visibles els atractius turístics, històrics, patrimonials, paisatgístics i gastronòmics dels territoris que formen part de l'itinerari que uneix Loiola (Azpeitia) i Manresa. Marc Aloy, ha destacat que més enllà de l'espiritualitat i de la figura de Sant Ignasi, el recorregut ofereix "un gran potencial". L'alcalde també ha posat en valor el treball que faran municipis grans, com Saragossa, al costat d'altres que amb prou feines arriben al centenar d'habitants per arribar a acords i treballar conjuntament.
De la seva banda, el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Manresa i impulsor de la iniciativa, Joan Vila, ha posat en valor la "determinació de Manresa per liderar i donar forma a una entitat que és inèdita al conjunt de l'Estat i que incorpora pobles i ciutats de característiques i realitats molt diferents a partir d'una estratègia compartida".
Vila ha explicat que el repte més immediat de l'associació és fer un estoc de tots els actius que tenen, tan materials com immaterials, que després posaran en un web des d'on es podran fer reserves. "El que volem és que a part del camí que pugui fer el peregrí, també es pugui fer el camí per etapes, i que el turisme familiar o el turisme de gent retirada pugui estar-se als municipis i conviure amb els veïns dos o tres dies", ha explicat.
Per al gerent de Turisme d'una de les ciutats més grans per on passa el camí, Saragossa, la nova associació ha de saber generar "un projecte il·lusionant". En definitiva, un projecte que englobi tots els atractius turístics perquè la cultura, el patrimoni i el paisatge de tots els territoris "surti reforçat", ha dit José Francisco García.
60 municipis de 90
La trobada fundacional ha comptat amb l'assistència dels municipis catalans de Bellpuig, Castellnou de Seana, Palau d'Anglesola, Preixana, Soses, Tàrrega, Verdú, Vila-sana, Argençola, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Igualada, Manresa, Marganell, Monistrol de Montserrat, Montmaneu, Òdena i Veciana. Pel que fa a l'Aragó hi han assistit representants d'Alcalá de Ebro, Cabañas de Ebro, Fuentes de Ebro, Gallur, Luceni Mallén, Novillas, Sobradeiel, Torres de Berrellén i Saragossa.
Quant a Navarra hi eren presents representats de Cortes de Navarra, Genevilla, Lapoblación, Lodosa i Robaforada, mentre que de La Rioja n'hi havia de Calahorra, Agoncillo, Alcandre, Aldeanueva de Ebro, Alfaro, Arrúbal i Fuenmayor. Per últim, des d'Euskadi, formen part de l'associació les localitats d'Asparrena, Campezo, El Villar, Kripan, Laguardia, Lapuebla de Labarca, Zalduondo, Azkoitia, Aspetia, Legazpi, Urretxu i Zumárraga.
La junta està presidida inicialment per l’alcalde Manresa, Marc Aloy, i està formada pel president suplent Joan Vila (Manresa), la vicepresidenta Nagore Alkorta (Azpeitia), el secretari Rubén Sancho (Arrúbal) i la tresorera Sara Fernández (Saragossa). Hi ha també un total de set vocalies: Diana Paola (Ribaforada); Ana Azkoitia (Azkoitia); Encarna Fuertes (Agoncillo); Ana María Arellano (Luceni): Francesc Balcells (El Palau d’Anglesola); Mikel Serrano (Zumárraga) i Jon Luqui (Urretxu).
650 quilòmetres de Camí Ignasià
El Camí Ignasià recrea l’itinerari que el cavaller Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522, des de Loiola (Azpeitia, Euskadi), el seu poble natal, fins a Manresa, ciutat on va fer estada durant onze mesos abans de viatjar a Terra Santa.
Manresa es va convertir des d’aleshores en l’emplaçament clau en la vida i obra de qui després va ser sant. És en aquesta ciutat on Sant Ignasi, fundador de l’orde de la Companyia de Jesús (Jesuïtes), va tenir les experiències místiques i espirituals que van inspirar-lo en la redacció dels Exercicis Espirituals, la seva obra principal.
La ruta, dividida en una vintena d’etapes transcorre durant 650 quilòmetres per cinc comunitats autònomes: Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya.
Els representants de tots els ajuntaments han compartit un dinar, han signat la constitució de la nova associació i després han visitat la Cova de Sant Ignasi i el Museu Barroc. Diumenge assistiran al cant del Virolai a Montserrat.