
Lectura del manifest a càrrec d'alumnes i voluntaris de l'Escola Municipal de Formació d'Adults. Foto: AjSú
Súria va cloure la Setmana contra la violència de gènere amb el tradicional acte d'encesa d'espelmes, lectura del manifest institucional i actuacions musicals, que va reunir més d'una cinquantena de persones al pati interior de la Casa de la Vila. El programa de la Setmana va incloure activitats sobre la gestió de les emocions, el valor dels sentiments i la imatge social de les dones.
La lectura del manifest va anar a càrrec d'alumnes i voluntaris de l'Escola Municipal de Formació d'Adults. El document denuncia la violència contra les dones com una "vulneració constant dels drets humans" i un obstacle "per assolir la pau, el desenvolupament i el dret d'exercir la ciutadania".
Tot i reconèixer els avenços realitzats, el manifest remarca que "en la quotidianitat se segueixen vulnerant els drets fonamentals de les dones i la seva dignitat i la seva llibertat es veuen afectades amb les pràctiques violentes que pateixen". Per aquest motiu cal portar a terme accions de prevenció i sensibilització, sobretot entre la població jove, i "crear sinergies de treball col·laboratiu, també amb els homes" per avançar cap a l'eradicació de la violència masclista.
Les actuacions musicals de l'acte de cloenda van anar a càrrec de professors i alumnes de guitarra i del Grup de melòdiques de l'Escola Municipal de Música.
L'acte de cloenda va comptar amb la presència de l'alcalde Josep Maria Canudas i de la regidora de Benestar Social, Carme Besa. Prèviament, el saló de sessions de la Casa de la Vila va acollir una xerrada de la psicopedagoga Núria Vilarasau sobre la importància de les paraules per a una bona gestió de les emocions.
Les activitats de la Setmana contra la violència de gènere han estat organitzades per l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament, amb el suport de l'Escola Municipal de Formació d'Adults, l'Escola Municipal de Música, el Casal de Joves, l'institut Mig-Món, el Casal de la Dona, el Consell Comarcal del Bages, el Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD), la Diputació de Barcelona i l'Institut Català de les Dones.
El programa de la Setmana contra la violència de gènere va començar amb un taller sobre intel·ligència emocional per a dones, a càrrec de la psicòloga Roser Claramunt. Altres actes realitzats van ser la xerrada 'La dona nina' de l'actriu i escriptora Àngels Bassas i la projecció del documental 'Una història imperfecta', de la jove surienca Maria Agut, Eric Muñoz i Adrià Rodríguez, sobre el paper que l'amor ha jugat en la vida de persones de diferents generacions.
Aquestes activitats es van desenvolupar a la Casa de la Vila i al Casal de Joves. En la xerrada d'Àngels Bassas, també hi va participar la coral de 3r i 4t de nivell elemental de l'Escola de Música. D'altra banda, un llaç solidari va romandre al balcó principal de la Casa de la Vila durant tota la Setmana com a mostra d'adhesió al Dia internacional contra la violència envers les dones.
Durant aquest trimestre, l'institut Mig-Món també porta a terme un taller de competències socials i altres activitats sobre autoestima i relacions socials de convivència, adreçades als alumnes del primer cicle de l'ESO. Aquestes activitat tenen el suport del Punt d'Informació Juvenil (PIJ) del Casal de Joves.