Manresa serà l'epicentre de la fisioteràpia catalana, aquest divendres, amb la celebració de la III Jornada de Fisioteràpia a la Catalunya Central, organitzada pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), en col·laboració amb la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, la UVic, el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Althaia. Aquesta trobada gratuïta tindrà lloc a la sala d'actes de l'edifici principal d'UManresa.
La jornada posarà el focus en l'entrenament a intervals d'alta intensitat de curta durada (HIIT) com a estratègia eficient per a la promoció de la salut i el tractament de diverses patologies. Aquest tipus d'entrenament ha demostrat millores significatives en la capacitat cardiorespiratòria i en la funció muscular esquelètica, sent especialment útil en processos de prehabilitació i rehabilitació postoperatòria.
Una jornada estructurada en tres blocs temàtics
La ornada estarà estructurada en tres blocs. Per una part, es tractarà l'estat de l'art des de la fisioteràpia, en la qual s'abordarà el context i les evidències científiques sobre els exercicis d'alta intensitat aplicats a diverses condicions de salut, amb la participació de ponents com Pau Moreno, Vinicius Rosa de Oliveira i Guillem Jabardo, que compartiran els seus coneixements i experiències. També es parlarà de la translació a la pràctica, on es presentaran intervencions actuals a Catalunya, com la prehabilitació oncològica, la rehabilitació pre i postcirurgia bariàtrica, i el rugbi en cadira de rodes, amb la participació de professionals com Laia Nadal, Laura Tarradellas i Sandra Castellà.
Finalment, es destacaran projectes de recerca en curs a la Catalunya Central, com l'entrenament en pacients amb migranya/cefalees, l'alta intensitat en programes multimodals per a persones intervingudes amb cirurgia bariàtrica, i el projecte Move On, que integra la teoria i la pràctica en l'àmbit oncològic, amb la participació de Jordi Padrós, Jonatan Caro i Mariona Figols.
Un esdeveniment consolidat al territori
Aquesta tercera edició de la Jornada a la Catalunya Central consolida l'esdeveniment com una cita anual de referència per als professionals de la fisioteràpia de la regió. Amb una mirada interdisciplinària i un enfocament pràctic, la Jornada busca fomentar l'intercanvi de coneixements i experiències entre professionals, així com impulsar la recerca i la innovació en l'àmbit de la fisioteràpia.