Veïns de Sant Vicenç recullen firmes per a «un canvi» en la regidoria de Seguretat

Desperta SVC demana més mitjans humans i materials per a la policia, titlla el govern municipal de "happy flowers" i acusa l'oposició de "no fer res"

Membres de Desperta Sant Vicenç, aquest dimarts durant la roda de premsa
Membres de Desperta Sant Vicenç, aquest dimarts durant la roda de premsa | Pere Fontanals
11 de gener de 2022, 19:40
Actualitzat: 20:35h
Veïns de Sant Vicenç de Castellet han arrencat una campanya de signatures per exigir a l'Ajuntament que emprenguin més mesures per frenar l'auge de fets delictius i ocupacions que, segons ells, pateix el municipi. Sota el nom Desperta Sant Vicenç de Castellet, el col·lectiu considera que cal "un canvi d'estratègia" en les polítiques del govern municipal, motiu pel qual demanen "un canvi" a la direcció política de la Policia Local de Sant Vicenç de Castellet, regidoria que gestiona Josep Martí. També demanen més mitjans humans i materials per al cos.

"També havíem demanat a l'alcaldessa en una reunió la destitució del regidor de Serveis Socials, però fa poques setmanes que va renunciar al càrrec", han apuntat. El grup ha volgut destacar que "no es tracta d'un tema de partits sinó de municipi en què tots hauríem d'anar plegats", però, en comptes d'això, el govern municipal va de "happy flowers" i a Junts, que és a l'oposició, "li va bé no fer res mentre que els altres es cremin", han assegurat. "Sant Vicenç de Castellet no havia arribar a aquest punt ni a la dècada dels 70, després de la mort de Franco", han assegurat.

El col·lectiu ja va dur, l'octubre de 2020, més de 1.800 signatures al consistori. Ara ho volen tornar a fer perquè, segons asseguren, "la situació no ha millorat". Desperta SVC també insisteix en el "problema" que significa "la gran quantitat" de pisos ocupats que hi ha al municipi, no només els conflictius o de tipus delinqüencial, sinó també els que ho estan per situacions socioeconòmiques. "Jo he pagat el meu pis pedra a pedra, i a ells els hem de regalar l'aigua i el llum", s'ha dit durant la roda de premsa. Aquest mateix dimarts l'Ajuntament ha anunciat que s'han desallotjat dos pisos ocupats, un d'ells conflictiu.

Un malestar que ve de lluny
El malestar a Sant Vicenç de Castellet es remunta al 2020. Prop de 200 veïns van protestar per les ocupacions delinqüencials que s'estaven produint i els problemes de convivència que se'n derivaven. Ajuntaments del Bages sud, entre els quals el santvicentí, van formar un grup de treball contra aquesta problemàtica.

Entre les mesures que han engegat hi ha talls al subministrament d'aigua dels habitatges que estaven connectats de manera fraudulenta. També, a través de la pressió policial i la tasca dels serveis socials, s'han aconseguit desallotjar alguns blocs, el darrer aquest cap de setmana. En paral·lel s'han engegat procediments judicials per poder desallotjar altres pisos que continuen ocupats.

No obstant això, Desperta Sant Vicenç considera que cal anar un pas més enllà perquè el problema "hi continua sent". "No són només les ocupacions, també la delinqüència, va tot lligat", apunten, tot assegurant que "la gent té por d'anar sols o passar per determinades zones".

Aquest dimarts a la tarda el col·lectiu ha presentat la campanya de recollida de signatures. Entre les accions concretes que exigeixen hi ha un canvi en la gestió del cos de policia local que permeti dotar-la de més recursos humans i materials amb l'objectiu que "pugui realitzar amb eficiència la seva tasca de protecció del veïnat". I és que, segons recalca el col·lectiu, actualment el cos compta amb una plantilla de 15 persones, "molt per sota de municipis de l'entorn" i que consideren que és "insuficient".

La recollida es farà en diferents establiments comercials del municipi i també per via telemàtica.

Menys pisos ocupats
Aquestes queixes veïnals contrasten amb les dades que es mouen des del govern municipal que assegura que les ocupacions al municipi bagenc han disminuït en els darrers mesos. Segons ha explicat, en aquests moments hi ha registrats 40 pisos en situació irregular, la gran majoria, especifiquen, per situacions socioeconòmiques. Durant el 2021 que s'acaba de tancar "les ocupacions han baixat a la meitat i tots els tipus delictius han viscut un decreixement".

No obstant això, exigeixen "més recursos i competències" per als ajuntaments per poder gestionar les ocupacions. També detallen que estan mantenint contactes amb les propietats d'edificis buits per tal que els condicionin i els posin a lloguer a preus assequibles.