Fusté i Carbonell van estar 23 minuts protegint-se en una roca abans que es perdés el senyal del mòbil

Vint-i-cinc voluntaris han fet recerca intensiva a dos-cents metres del pic Rulhe i extensiva en la línia recta de màxim pendent durant els darrers dos dies

18 de desembre de 2024, 11:50
Actualitzat: 11:54h

La manresana Txell Fusté i el puig-reigenc resident a Gironella Esteve Carbonell van estar aturats 23 minuts intentant protegir-se del torb que embestia contra la cara nord de la serralada del Rulhe, a una altutut de 2.600 metres, a menys de 200 metres del seu destí, abans que es perdés el senyal del mòbil, a les 13.40h del dissabte 7 de desembre. En cap cas no era una zona arrecerada, ha explicat a NacióManresa un dels voluntaris que ha treballat en la seva recerca aquest dilluns i dimarts, però els protegia l'esquena.

Aquest ha estat el punt d'inici de la recerca que han portat a terme aquest dilluns i dimarts vint-i-cinc voluntaris, entre bombers i GRAE catalans fora de servei i un guia de muntanya andorrà, sense que no s'hagi trobat cap rastre dels excursionistes. Catorze voluntaris van fer recerca dilluns i catorze més van fer-la dimarts. Tres van repetir fent nit a la part lliure del refugi de Rulhe. A banda, altres voluntaris amb vehicles equipats, han ajudat a obrir pistes i portar-los fins als últims punts de carretera o pista, a l'inici de les rutes.

Els voluntaris han aprofitat aquests dos dies d'anticicló a la zona. Dilluns es van centrar en sondejar i palejar aquest espai i el seu entorn, tractant-lo com l'últim punt d'albirament dels excursionistes, i dimarts han realitzar una recerca més extensiva seguint la línia recta de màxim pendent des d'aquest punt en sentit nord. En les tasques de sondeig han trobat profunditats de neu de més de dos metres.

Els voluntaris es van dividir en dos grups per arribar a l'últim punt d'albirament. Uns van sortir des de la Vall d'Incles, a Andorra, i la resta a partir de la pista que condueix al Pla de Peyres, on s'havia trobat la furgoneta dels dos excursionistes desapareguts. Després de cinc hores d'una ruta molt exigent, uns i altres arribaven al punt on destinarien tots els esforços del primer dia. Allà van sondejar les fondàries de neu i van palejar la zona a tocar de la roca, però no hi van trobar cap rastre. El sondeig va continuar de forma intensiva durant tot el dilluns a l'entorn de l'últim punt d'albirament, però el resultat va ser el mateix. Durant aquest primer dia, els voluntaris també van emprar la recerca per RECCO, a partir d'elements refractants que porten algunes peces de roba de muntanya.

Sonda marcant 2 metres de profunditat de neu a la zona de recerca. Foto: Cedida
Sonda marcant 2 metres de profunditat de neu a la zona de recerca. Foto: Cedida

En caure la nit, alguns dels voluntaris van decidir dormir a la part lliure del refugi de Rulhe, per continuar la recerca l'endemà dimarts des de primera hora. Descartat el punt d'on es tenia el darrer senyal de mòbil i el seu entorn, els voluntaris han hagut de treballar sobre hipòtesis. Tenint en compte que Txell Fusté i Esteve Carbonell tenien el torb de cara, la seva visibilitat en aquell moment era pràcticament nul·la, de manera que els voluntaris, molt experimentats en el seu àmbit professional, han optat per continuar la recerca cap al nord, en la línia recta de màxim pendent a partir de la roca, després de descartar que anessin cap al sud, on hi ha una cresta muntanyosa i una cara molt empinada i carregada de neu.

Aquí, però, la superfície a explorar era molt més gran i amb una neu més difícil de treballar degut a la pràcticament nul·la exposició al sol de desembre a la cara nord de la serralada. Així, la recerca ha estat extensiva, continuant amb el mètode de sondeig, en punts més concrets i comptant amb el número limitat d'efectius. La recerca, aquest segon dia, ha permès descartar, inicialment, aquesta zona.

Malgrat la falta de rastres efectius, la recerca ha estat important per ajudar a descartar zones a partir de l'últim punt on se sap que van ser els excursionistes. Sobre el terreny, i a partir d'aquest últim punt d'albirament, quedaria la vall que condueix cap a Merense les Vals, en direcció est, segons un dels voluntaris que ha fet recerca aquests dos dies.

Deu dies sense notícies de Txell Fusté i Esteve Carbonell

Txell Fusté i Esteve Carbonell, de 52 i 46 anys, van partir el dissabte 7 de desembre per fer el cim Rulhe, de 2.783 metres d'altitud, al departament francès de l'Arieja, a tocar del nord d'Andorra, a Occitània, quan se'ls va perdre el senyal. Passades les 11 del matí van contactar per última vegada amb la família quan iniciaven l'ascens. Al no rebre cap més notícia d'ells durant la tarda i el vespre, la família va donar l'avís d'alerta.

La gendarmeria francesa i els Bombers d'Andorra es van fer càrrec de la cerca des d'un primer moment, i no van requerir el suport dels Bombers catalans, que es van posar a la seva disposició. Durant les primeres hores van trobar la furgoneta dels excursionistes a l'aparcament del Pla de Peyres, des d'on s'ascendeix al pic. A l'interior del vehicle hi havia un cadell de gos que no és de la parella. Segons van avançar els dies, però, van anar reduint efectius fins que divendres ja no n'hi van destinar. Els Bombers d'Andorra van fer una recerca extensiva en helicòpter, aquest passat diumenge.

A partir de divendres passat, diversos grups de voluntaris s'han acostat a la zona, però no ha estat fins aquest inici de setmana, que no hi ha hagut un grup important que s'ha coordinat per fer una recerca basada en criteris de salvament.