La consellera d'Interior, Núria Parlon, s'ha compromès aquest dissabte amb l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, a lluitar contra la inseguretat a la ciutat. Parlon s'ha reunit amb la corporació municipal després que Aloy li demanés una trobada "urgent" per abordar la problemàtica de la multireincidència. "Tenim un compromís absolut amb l'Ajuntament per fer patrullatge per saturació i prevenció", ha dit Parlon. La consellera ha avançat que faran més patrullatge conjunt amb Policia Local, muntaran dispositius específics en determinades zones i reforçaran la intervenció en qüestions d'incivisme.
L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, va demanar a principis de gener una reunió "urgent" amb els consellers d'Interior i Justícia, Núria Parlon i Ramon Espadaler, i també amb el ministre de Justícia, Félix Bolaños, per abordar la problemàtica de la multireincidència. La gota que va fer vessar el got va ser la decisió d'un jutge de deixar en llibertat una dona de 37 anys que durant el desembre presumptament va cremar diversos contenidors a la ciutat. La dona, però, acumula una vintena llarga de detencions i 180 actuacions policials. L'alcalde ha anunciat que divendres es va tornar a detenir la mateixa dona acusada de provocar nous incendis a la ciutat, però que dissabte va tornar a quedar en llibertat.
La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha mostrat el "suport absolut" del Govern amb l'Ajuntament de Manresa i ha dit que posaran tots els mitjans que tenen a l'abast per fer front a la multireincidència a la ciutat i també a millorar la percepció de seguretat. Entre d'altres, ha avançat la consellera, es farà un reforç del patrullatge conjunt amb la Policia Local i també es farà patrullatge per saturació, és a dir, "incrementar la presència policial en aquelles zones on hi ha més tendència a haver-hi problemes".
Alhora, Parlon ha dit que cal millorar la prevenció i, per tant, "aconseguir que no hi hagi tants fets delictius". D'altra banda, la titular d'Interior ha dit que també volen reforçar totes les tasques dels Mossos que tinguin a veure en la lluita contra l'incivisme. "Volem col·laborar amb la Policia Local per fer complir les ordenances de civisme i fer més la funció de proximitat", ha avançat.
Per la seva banda, l'alcalde ha avançat que el dia 7 de febrer es reuniran amb el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, per poder abordar la qüestió de la multireincidència des del vessant judicial. "Cremar contenidors no té unes penes que facin entrar ningú a la presó i aquest és un problema quan tens una persona que repetidament està cremant contenidors a la ciutat", ha remarcat el batlle.
Mesures que han funcionat
En la trobada s'ha fet balanç de les mesures que s'han posat en marxa en els darrers mesos a la ciutat per millorar la seguretat, el civisme i la convivència. Es tracta d'una bateria d'actuacions que es van dissenyar per poder abordar la problemàtica des d'un punt de vista transversal, amb una combinació de mesures policials i socials: la presència de més agents als carrers, l'obertura de la comissaria de proximitat i la creació del Grup Omega contra la delinqüència urbana, així com els programes socioeducatius de prevenció i la intervenció dirigida sobretot a joves.
Precisament, sobre les actuacions específiques per a joves, Aloy ha explicat que els Mossos van detenir aquest dijous un menor per cometre dos robatoris amb intimidació a la ciutat i es tractava d'una de les persones que formava part d'aquest programa. "Era un jove que feia molts mesos que no delinquia i ara ha tornat a delinquir, però hem evitat que ho fes durant molt temps. Com que sabíem qui era se l'ha pogut detenir de seguida", ha explicat el batlle.
La complexitat per convocar places de Policia Local
A banda de la problemàtica de la multireincidència, l'alcalde de Manresa també ha traslladat a la consellera Parlon les dificultats que tenen les administracions locals per convocar places d'agents de la Policia Local i poder augmentar les plantilles. Aloy ha manifestat que quan Manresa tenia 70.000 habitants disposava de 113 policies i, en canvi, ara que en té 80.000 en té un centenar. "La llei no ens deixa ampliar el cos, malgrat que la lògica et diu que una ciutat que ha crescut en 10.000 habitants i on hi ha una complexitat social creixent hauria de tenir més policia", lamenta el batlle.