Els sindicats USTEC i CGT, el sindicat d'estudiants SEPC, el moviment popular de Manresa i la germana d'un dels menors afectats han denunciat en roda de premsa l'operatiu "racista" i "desproporcionat" que van portar a terme els Mossos d'Esquadra en la intervenció de dimecres passat a l'Institut Lluís de Peguera per localitzat un noi que havia entrat al centre amb una suposada arma llarga, que finalment va resultar ser de joguina. Els afectats acusen els agents de la policia catalana d'haver generat "una por excessiva i innecessària" a l'alumnat i de realitzar un escorcoll corporal a fons i "amb agressivitat" a cinc alumnes de 15 anys recialitzats "malgrat que, segons l'avís que havien rebut, sabien que el noi que buscaven era blanc". Els Mossos d'Esquadra i la direcció del centre neguen els fets i asseguren que la intervenció policial va ser "acurada" i "seguint el protocol" per a aquests casos. La policia explica que es va denunciar un dels alumnes per manca de respecte als agents.
Tal i com va explicar NacióManresa, els Mossos van rebre l'avís dimecres passat d'un testimoni que assenyalava que havia vist entrar un noi a l'Institut Lluís de Peguera de Manresa portant el que semblava una arma llarga de foc. La policia va acordar amb la direcció del centre passar aula per aula fent veure que es tractava d'un simulacre. Finalment van localitzar un alumne de primer de Batxillerat que duia una arma de joguina per a un taller sobre les guerres del segle XX d'una classe d'Història.
Lluny de l'anècdota, sindicats i moviment popular denuncien que durant l'actuació, els agents van separar cinc alumnes racialitzats i els van escorcollar a fons fins al punt que a un d'ells van fer-li treure's la roba i a un altre el van forçar agafant-lo pel coll. La germana d'aquest noi ha explicat que van portar el seu germà a l'hospital perquè el visitessin, ja que es queixava de dolors cervicals i lesions al coll. "La família ho estem passant molt malament perquè no podem acceptar que passi això en un lloc suposadament protegit", ha afirmat. Per això, consideren que es van produir "vulneracions de drets fonamentals a menors agreujats per discriminacions racistes", tot plegat amb la "permisivitat" de la direcció del centre, "que es va limitar a informar de forma breu i superficial a les famílies de l’alumnat, obviant les situacions viscudes per aquests alumnes". Durant els escorcolls hi havia una docent de l'institut, "però es va veure superada per la situació", asseguren.
"Són menors que viuen a diari l'assetjament policial i que asseguren estar-ne farts", avisen. Els propis menors amb seus familiars estan estudiant presentar una denúncia als jutjats contra els Mossos d'Esquadra per la seva actuació, i el moviment popular posarà tota la informació a disposició de l'area d'infància de la Síndica de Greuges perquè actuï com consideri necessari. El moviment popular denuncia que aquests fets "no són aïllats", sinó "la culminació d’una escalada d’abús de poder policial que dura des de fa més d’un any i que té lloc aprofitant-se de la vulnerabilitat i l’estigma social de les persones joves racialitzades a la nostra ciutat".
Per la seva banda, representants dels sindicats USTEC-STEs i la CGT han posat de relleu que l'escola ha de ser un "espai segur" i han acusat la direcció de l'institut de "permissibilitat" davant dels Mossos. Creuen que no es pot "normalitzar" la presència policial a dins dels centres educatius i "menys que es faci de manera discriminatòria", segons ha exposat Àlex Caralps, portaveu de la CGT, que també ha criticat que "no es van aplicar els protocols pertinents".
El director del centre, Ignasi Cebrian, ha negat totes les acusacions i ha titllat l'operació policial d'"acurada" i d'acord "amb el protocol". "Es van registrar les motxilles de tots els alumnes, sense excepció, i és fals que fessin despullar un alumne", ha assegurat. També ha criticat que ni les famílies afectades, ni els sindicats, ni el moviment popular no hagin contactat amb ell en cap moment per contrastar les acusacions.
La roda de premsa ha estat seguida per un centenar llarg de persones, moltes de les quals alumnes del propi institut.