Pilota de partit

La base independentista ja emet alguna cosa més que senyals d'alarma. Si els implicats encara consideren que val la pena provar-ho, tenen temps fins dilluns

17 de novembre de 2021, 06:00
Actualitzat: 6:39h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Som en l'escenari previst. Dilluns us explicava que, segurament i per tal com s'havien desenvolupat les assemblees, les bases de la CUP optarien presentar una esmena a la totalitat i per seguir negociant amb el Govern. I que Pere Aragonès i Jaume Giró havien guardat encara algun roc a la faixa per mirar de convèncer el seu aliat de referència, si és que té ganes d'implicar-se. Tenen només fins dilluns per fer-ho. Si no passa i, per salvar l'admissió a tràmit al Parlament, el Govern ha de trucar a la porta del PSC o els comuns, que per ara esperen pacients i amb uns pressupostos per aprovar al Congrés i a Barcelona, la relació amb la CUP quedarà definitivament lesionada i la legislatura haurà d'escriure un nou guió. 

Després de la desfeta de 2017, amb una declaració d'independència simbòlica, el 155 i l'esclat repressor, l'independentisme no ha estat capaç de refer confiances. En aquest context han proliferat, sigui per interès partidista o d'altra mena, discursos divisoris que des del sectarisme o l'il·lusionisme s'han esforçat a assenyalar i accentuar les diferències. Això ha fet més gran l'esquerda i inestable la majoria del 52%, on encara falta més gent que no pas en sobra. El procés i com encarar-lo és, sens dubte, un dels punts dèbils del Govern i és possible que el roc a la faixa pugui ajudar a alinear de nou les posicions en aquest àmbit, a més de fer alguna concessió en assumptes com el de la fiscalitat, que la proposta de pressupostos no ha volgut abordar.

La manca d'unitat estratègica s'ha accentuat per l'erosió de la picabaralla continuada i ha tingut un clar efecte desmobilitzador. Es va fer evident a la darrera Diada, molt menys concorreguda que en altres anys, i també en les assemblees de la CUP (hi han participat, i per tant decidit, només 462 persones enfront de les més de 3.000 que, malgrat que aquell cop no era descentralitzada, ho van fer el 2015 per decidir sobre la investidura d'Artur Mas). El mateix amb el 26% de participació registrat a les eleccions a l'Assemblea de Representants del Consell per la República tot i que era molt senzill votar i que l'entitat es presenta com la que aglutina els més determinats i motivats. La base independentista ja emet alguna cosa més que senyals d'alarma. Si els actors implicats encara que consideren que val la pena provar-ho, han de resoldre la nova pilota de partit.  
 

Avui no et perdis

»Aragonès i Giró insten la CUP a detallar l'última demanda pels pressupostos; per Oriol March.

» Fil directe: «El mal d’altura de la CUP»; per Joan Serra Carné.

»L'assemblea de la CUP és sobirana; per Bernat Surroca.

» Opinió: «I per què manen els (462) cupaires?»; per Joan Foguet.

» El Govern alerta d'escenaris «complicats» per Nadal si no es frenen els contagis; per Oriol March.

» Quant es reduirà el teu sou amb la reforma de les pensions?

»
Treball vol multar franquícies de Condis amb 730.000 euros per «importants incompliments» laborals.

»
Repetir serà «excepcional»: els canvis en educació a partir d'aquest curs; per Lluís Girona.

» Barcelona recupera el pessebre a la plaça de Sant Jaume «amb sorpresa».

» Així serà la reforma de la Via Laietana: arrencarà al març i tindrà dues fases; per Lluís Girona.

» Crònica: Ferran Torrent, «el Balzac dels Països Catalans»; per Pep Martí.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l