Opinió
Tribuna

L'amnistia: una eina per a tothom

«Cal que les organitzacions no deixem de treballar i ens preparem per noves onades repressives que arribaran quan el règim del 78 torni a tremolar»

Marc Barbacil  Brugué
28 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:04h

Des que el 30 de maig va ser aprovada al Congrés dels Diputats la llei d'amnistia que el focus mediàtic s'ha centrat a saber com i quan s'aplicarà aquesta eina jurídica als presos polítics i a les causes com les del Tsunami i l'operació Judes. És lògic que aquestes causes per al tipus de persones que afecten, entre elles personalitats com l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont o l'expresident d'Esquerra Republicana Oriol Junqueras, o la resta de consellers del Govern de l'any 2017 o els delictes que s'imputen als acusats com el terrorisme, en el cas del Tsunami Democràtic, estiguin centrant la major part de la nostra atenció.

Així i tot, cal tenir present que a diferència dels indults, l'amnistia no és un perdó ni una solució elitista per a uns pocs sinó que és una resposta política col·lectiva que afecta totes les persones que van participar en l'anomenat procés independentista. Mitjançant aquesta eina legislativa, l'Estat ens reconeix que organitzar un referèndum no és delicte i que practicar la desobediència civil per defensar drets com l'autodeterminació, tampoc.

És per això, que des d’Amnistia i Llibertat volem fer valdre les més de 486 persones acusades de delictes penals en més de 82 procediments judicials que segons la Fiscalia General de l’Estat s’han de beneficiar de la llei d’amnistia. Persones sovint anònimes i sense cap mena de focus mediàtic ni xarxa de solidaritat, més enllà dels seus familiars i amics, que veuen com s’acaben anys de neguits, angoixes i pors per uns fets que mai no haurien hagut de ser delicte. Vides aturades a l’espera de processos judicials, nits sense dormir amb angoixa d’entrar a la presó, el sofriment de familiars i amics en veure que la Fiscalia demana 10 anys de presó als seus amics per haver-se manifestat, entre altres situacions de sofriment, que gràcies a l’amnistia s’han acabat.

A més, des d'Amnistia i Llibertat volem destacar que gràcies a les esmenes del grup d'Esquerra Republicana del Congrés del passat gener que la llei incorpora a l'article 7.2 la possibilitat que les administracions públiques puguin retornar les multes imposades en aplicació de la llei mordassa. Article que multiplica per molt les persones que es podran arribar a veure beneficiades per l'amnistia i que posa el focus en ella com una eina política col·lectiva. Per això, hem posat a disposició de tothom, a través de la web de l'entitat, uns formularis perquè tots els ciutadans puguin presentar els escrits corresponents perquè se'ls tornin les multes i posem a disposició d'aquests represaliats, que sovint són els que tenen menys recursos, un equip d'advocats perquè els ajudin de forma gratuïta a tramitar aquestes sol·licituds.

Des d'Amnistia i Llibertat som conscients que la repressió no ha acabat i que l'amnistia és només un punt de partida per atacar l'arrel del conflicte territorial amb Espanya, que és el dret a l'autodeterminació. Sabem que fins que no es pacti una solució democràtica amb l'Estat i la resta d'actors internacionals per resoldre el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya, la mobilització independentista continuarà, i amb ella la repressió espanyola. Aconseguida l'amnistia, cal que les organitzacions antirepressives com Amnistia i Llibertat no deixem de treballar, ens repensem, ens enfortim i ens preparem per a les noves onades repressives que arribaran quan el règim del 78 torni a tremolar.

Arxivat a
El més llegit