Opinió

Catalunya monàrquica

«Durant unes hores, Catalunya esdevé monàrquica de cap a peus, i es llença als carrers a homenatjar Ses Majestats»

Germà Capdevila
05 de gener del 2024
Actualitzat a les 20:04h
Els Reis d'Orient són figures clau dins la celebració nadalenca a Catalunya, així com en moltes altres cultures. Melcior, Gaspar i Baltasar no només porten il·lusió als més petits de la casa, sinó que també representen una tradició profundament arrelada en la cultura popular catalana. Són símbols de màgia, esperança i generositat, tres savis que recorren el món per portar alegria i presents, rememorant l'adveniment de la llum i la bondat.

Paradoxalment, aquestes figures monàrquiques estan arrelades en una societat que se sent més còmoda amb valors republicans i democràtics. La ironia rau en la juxtaposició d'una celebració que venera reis en una Catalunya que manifesta tendències antimonàrquiques. Això reflecteix una complexitat cultural on les tradicions conviuen amb les idees contemporànies sobre governança i societat. D'una banda, els Reis Mags representen l'ordre establert, l'herència i alhora la generositat i el compromís amb la felicitat dels infants. Aquesta dualitat es pot interpretar com una reflexió de la complexitat de la identitat catalana: profundament arrelada en les seves tradicions però també buscant un camí propi cap a la llibertat.

La il·lusió amb la qual petits i grans viuen les cavalcades dels Reis d'Orient simbolitzen la lluita constant per mantenir viva la cultura i les tradicions pròpies dins d'un món on les cultures majoritàries es mengen les petites. Així Halloween es cruspeix la Castanyada i el Pare Noel avança sense pietat sobre el Tió. La recepció dels Reis a Catalunya no és només una festa, sinó també una reafirmació de la identitat cultural i un acte de resistència simbòlica. La seva arribada en cavalcades plenes de llum i color recorda als catalans la importància de preservar les seves festes, la seva llengua i la seva cultura singular.

La demanda de regals als Reis es pot veure com una metàfora del desig de reconeixement i respecte. Cada carta escrita en català, cada paraula expressada en aquesta llengua durant la festivitat, no és només una petició de joguines o dolços; és també una petició per la protecció i la promoció de la llengua catalana. En aquest sentit, els Reis Mags esdevenen portadors no només de regals materials, sinó també de l'esperança de mantenir viva una cultura sota l'amenaça d'assimilació.

Els Reis d'Orient són molt més que simples figures d'una nit màgica de gener a Catalunya. Són un símbol de la complexitat cultural, un recordatori de les tradicions arrelades profundament en el cor dels catalans, i un exemple de com el país continua lluitant per preservar la seva identitat única. Tot i la seva naturalesa monàrquica, són celebrats en una terra que valora profundament la democràcia, la llibertat i l'autodeterminació, i així, la seva llegenda continua essent una font d'inspiració i ironia, un reflex de l'ànima col·lectiva de Catalunya.

Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila

El més llegit