El passat sis de maig es va fer l'acte fundacional de l'Institut de Recerca i Innovació en Salut i Ciències de la Vida a la Catalunya Central, IRIS-CC. L'aliança entre la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i les institucions sanitàries i sociosanitàries de la Catalunya Central s’han unit perquè aquest territori tingui un instrument de recerca i innovació en Salut igual que la resta del país. Aquest ha d'esdevenir una oportunitat solvent d'equilibri territorial i cohesió social.
La Catalunya Central és una regió del pla de vegueries de Catalunya configurada en el Pla Territorial per sis comarques: Osona, Bages, Moianès, Berguedà, Solsonès i l'Anoia, entorn de 500.000 habitants i 4.859 km 2. La comarca de l'Anoia està migrant cap a la vegueria del Penedès i la seva vinculació és amb la Universitat de Lleida i no amb la UVic-UCC La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha fet de cohesionador, d'amalgama d'un territori més extens, des de la federació del 2014 entre la Fundació Universitària Balmes i La Fundació Universitària Bages. El territori d'influència de la UVIc-UCC arriba, des de Vic i Manresa a les comarques d'Osona, Bages, Moianès, Garrotxa, Ripollès, Berguedà, Solsonès i Cerdanya. Els alcaldes/alcaldesses dels principals municipis d'aquestes formen part de la governança de la institució universitària. A part del Campus de Vic i Manresa, la UVic-UCC, des de la centralitat geogràfica del país, ha fet aliances a l'àrea metropolitana, a Granollers on hi ha seu universitària i recentment a BCN amb la incorporació de la Fundació Elisava, històrica i prestigiosa escola de disseny.
La creació de la Facultat de Medicina, depenent de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) ha consolidat la relació entre la Universitat i les institucions sanitàries del territori de la Catalunya Interior. Els dos centres universitaris, Consorci Hospitalari de Vic, Hospital de Vic i Hospital de Santa Creu i la Fundació Althaia i resta de centres col·laboradors de la Facultat de Medicina, atenció primària, sociosanitaris i hospitals comarcals són els companys de viatge imprescindibles per la Facultat. Des de la creació de la FESS les principals institucions sanitàries han format part del patronat, Hospital de Vic, Fundació Althaia i Institut Català de la Salut junt amb els patrons a proposta de la Fundació Universitària Balmes (60%) i la Fundació Bages (40%). El Dr. Arimany, com a tinent d'alcalde la Vic i regidor d'Universitats presideix la FESS i el Sr. Gili, regidor de Manresa d'Universitats és el vicepresident.
A la Facultat de Medicina els professionals d'aquestes institucions sanitàries s'han trobat en la docència. Els estudiants fan pràctiques a totes les institucions sanitàries del territori i es crea la xarxa amb els serveis i metges col·laboradors de pràctiques substantius per la formació mèdica. L'Hospital de Martorell s’ha incorporat a la xarxa de centres col·laboradors de la Facultat. Dels actuals 160 PDI, professors de la Facultat de Medicina, més del 60% són clínics, professionals sanitaris de la Catalunya interior.
Durant els darrers tres anys s'ha treballat la proposta de la creació d'un Institut de recerca en Salut similar al que existeixen des de fa molts anys a la resta de Catalunya. Per crear un institut de recerca en Salut són imprescindibles una Facultat de Medicina, centres sanitaris universitaris i formació postgrau de metges (MIR), infermeria, psicòlegs.
Amb l'IRIS-CC, a Catalunya hi ha onze instituts de recerca biomèdica territorials. S'ha aconseguit entrar a formar part d'una altra escala en la recerca en salut amb la massa crítica suficient, per créixer junts, amb les nostres singularitats. El Dr. Navas va liderar l’arquitectura dels instituts de recerca en salut a inicis del segle XXI i fou director de l’institut Carlos III, institució estatal que impulsa i finança la investigació biomèdica i actualment és el primer director de l’IRIS-CC.
A la regió metropolitana de BCN hi ha sis instituts: IDIBAPS (Hospital Clínic i Universitat de Barcelona), Institut de recerca Sant Pau (Hospital de Santa Creu i Sant Pau i Universitat Autònoma de Barcelona), VHIR (institut Recerca Hospital Vall Hebron i Universitat Autònoma de Barcelona), Institut de Recerca de Parc de Salut Mar (Hospital del Mar i Universitat Pompeu Fabra i Universitat Autònoma de Barcelona), IDIBELL (Hospital de Bellvitge i Universitat de Barcelona) i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Hospital Can Ruti i Universitat Autònoma de Barcelona). L'any 2005 es van crear els instituts territorials de recerca en salut a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona: IBIPGI (Institut de recerca biomèdica de Girona amb la Universitat de Girona), IRBLleida (Institut de recerca biomèdica de Lleida amb la Universitat), IRecerca Rovira Virgili (Xarxa sanitària de Tarragona, Reus i Terres de l'Ebre amb la Universitat Rovira i Virgili). L'any 2020 es crea l'Institut de recerca Parc Taulí, amb una aliança entre l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i la Universitat Autònoma de Barcelona.
L'IRIS-CC està fundat per catorze institucions: La UVic-UCC, amb les seves quatre fundacions, Fundació Balmes, Bages, FESS i Elisava i deu institucions sanitàries, Consorci Hospitalari de Vic, Hospital de Santa Creu, Fundació Althaia, ICS Catalunya Central, Sant Andreu Salut, Osonament, EBA Vic Sud, Hospital Olot i comarcal de la Garrotxa, Hospital de Campdevànol i Hospital de Martorell. Els hospitals de Berga, l'hospital de Puigcerdà-Comarcal de la Cerdanya, el Centre Sociosanitari del Solsonès seran centres col·laboradors de l'IRIS-CC. La Facultat de Medicina, la UVic-UCC té convenis amb tots els centres de recerca vinculats als hospitals terciaris de la regió metropolitana de Barcelona i la mateixa Facultat de Medicina ha incorporat com a titulars líders clínics i de recerca de primer nivell.
La Facultat de Medicina ha incorporat a deu Catedràtics: Dr Bonaventura Clotet, Infeccioses i Immunitat, vinculat a Germans Trias i Pujol i a IRSICaixa, Dr Josep Tabernero, Oncologia Vall Hebron, Dra Elena Carreras, Obstetrícia i Ginecologia Vall Hebron, Dra Marta Torrens, Addiccions i patologia dual Hospital Mar, Dr Roberto Elosúa, Epidemilogia i Salut Pública, Hospital Mar i degà electe FESS junt amb el mateix Rector de La UVic-UCC, Dr Josep Eladi Baños, Farmacologia clínica i el degà, Dr Ramon Pujol, Medicina Interna.
La població d'influència del nou IRIS-CC són 600.000 habitants, superior a la de l'Institut de Recerca de Lleida i similar a la població dels districtes adscrits a l'Hospital Clínic. La seva singularitat geogràfica, extensa, urbana, rural i de muntanya ha de permetre estudis poblacionals que incorporin diversitat. L'IRIS-CC neix com multicèntric, amb dos seus a Vic (Baumann) i a Manresa (Hospital Sant Joan de Déu Althaia) però amb unitats operatives a cada institució amb la voluntat d’integrar nivells assistencials i promoure el valor afegit de tota la xarxa d'atenció primària i comunitària, els sociosanitaris, els hospitals rurals, comarcals i els centres de referències.
També s'han identificat les línies prioritàries basades que tenen lideratges, experteses i alt impacte social. Els àmbits són l'envelliment, les cures, la recerca bàsica, la recerca clínica (en càncer, aparell locomotor, digestiu i salut mental), els assajos, la investigació poblacional i en salut pública, disseny en salut i la innovació en producte, servei i organització en salut i social i sanitari conjuntament amb les empreses. També s'han incorporat a l'RIS-CC grups de recerca transversal, en gestió de dades i activitat física i salut. Les nostres especificitats són les noves oportunitats. A aquestes línies s'incorporaran la recerca en els camps auditius i en salut bucodental quan s'inicien els nous grans d'Audiologia i Odontologia (previsió d'inici el curs 2023-2024).
Calia sumar per poder tenir la massa crítica necessària per posar en marxa un Institut. Acabada l'etapa institucional, constituent, ara comença l'etapa científica. Més de 350 investigadors, entre adscrits i col·laboradors seran els protagonistes agrupats per àrees d'interès. Metges, infermeres, fisioterapeutes, biòlegs, bioquímics, psicòlegs, enginyers, matemàtics, professionals de ciències activitat física i l'esport són l'univers humà basal amb un pressupost anual de dos milions d’euros agregat.
L'IRIS-CC és un projecte regional, de país, liderat pel coneixement. Vertebra, cohesiona, genera sentiment de pertinença, equilibri territorial, potenciació del talent, fidelitza persones en l’entorn. La Catalunya interior ha de ser recolzada institucionalment per esdevenir una regió del coneixement similar als projectes europeus que aporti igualtat d'oportunitats a les persones que hi viuen, amb un model singular humanístic i sostenible. Ha de permetre ajudar a la falta i retenció de professionals qualificats en el sistema sanitari i alhora generar ocupació de totes les categories laborals, amb treball digne i estable. El sector de la salut i sociosanitari són sectors econòmics que creen molta ocupació amb molt altres sectors d'arrossegament, molt diversos amb moltes oportunitats per a tothom. L'onzè institut de recerca en salut de Catalunya a la Catalunya Central ha de respondre a l'equitat territorial. Reconeixement i suport per equilibrar Catalunya.
La Catalunya Central és una regió del pla de vegueries de Catalunya configurada en el Pla Territorial per sis comarques: Osona, Bages, Moianès, Berguedà, Solsonès i l'Anoia, entorn de 500.000 habitants i 4.859 km 2. La comarca de l'Anoia està migrant cap a la vegueria del Penedès i la seva vinculació és amb la Universitat de Lleida i no amb la UVic-UCC La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha fet de cohesionador, d'amalgama d'un territori més extens, des de la federació del 2014 entre la Fundació Universitària Balmes i La Fundació Universitària Bages. El territori d'influència de la UVIc-UCC arriba, des de Vic i Manresa a les comarques d'Osona, Bages, Moianès, Garrotxa, Ripollès, Berguedà, Solsonès i Cerdanya. Els alcaldes/alcaldesses dels principals municipis d'aquestes formen part de la governança de la institució universitària. A part del Campus de Vic i Manresa, la UVic-UCC, des de la centralitat geogràfica del país, ha fet aliances a l'àrea metropolitana, a Granollers on hi ha seu universitària i recentment a BCN amb la incorporació de la Fundació Elisava, històrica i prestigiosa escola de disseny.
La creació de la Facultat de Medicina, depenent de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) ha consolidat la relació entre la Universitat i les institucions sanitàries del territori de la Catalunya Interior. Els dos centres universitaris, Consorci Hospitalari de Vic, Hospital de Vic i Hospital de Santa Creu i la Fundació Althaia i resta de centres col·laboradors de la Facultat de Medicina, atenció primària, sociosanitaris i hospitals comarcals són els companys de viatge imprescindibles per la Facultat. Des de la creació de la FESS les principals institucions sanitàries han format part del patronat, Hospital de Vic, Fundació Althaia i Institut Català de la Salut junt amb els patrons a proposta de la Fundació Universitària Balmes (60%) i la Fundació Bages (40%). El Dr. Arimany, com a tinent d'alcalde la Vic i regidor d'Universitats presideix la FESS i el Sr. Gili, regidor de Manresa d'Universitats és el vicepresident.
A la Facultat de Medicina els professionals d'aquestes institucions sanitàries s'han trobat en la docència. Els estudiants fan pràctiques a totes les institucions sanitàries del territori i es crea la xarxa amb els serveis i metges col·laboradors de pràctiques substantius per la formació mèdica. L'Hospital de Martorell s’ha incorporat a la xarxa de centres col·laboradors de la Facultat. Dels actuals 160 PDI, professors de la Facultat de Medicina, més del 60% són clínics, professionals sanitaris de la Catalunya interior.
Durant els darrers tres anys s'ha treballat la proposta de la creació d'un Institut de recerca en Salut similar al que existeixen des de fa molts anys a la resta de Catalunya. Per crear un institut de recerca en Salut són imprescindibles una Facultat de Medicina, centres sanitaris universitaris i formació postgrau de metges (MIR), infermeria, psicòlegs.
Amb l'IRIS-CC, a Catalunya hi ha onze instituts de recerca biomèdica territorials. S'ha aconseguit entrar a formar part d'una altra escala en la recerca en salut amb la massa crítica suficient, per créixer junts, amb les nostres singularitats. El Dr. Navas va liderar l’arquitectura dels instituts de recerca en salut a inicis del segle XXI i fou director de l’institut Carlos III, institució estatal que impulsa i finança la investigació biomèdica i actualment és el primer director de l’IRIS-CC.
A la regió metropolitana de BCN hi ha sis instituts: IDIBAPS (Hospital Clínic i Universitat de Barcelona), Institut de recerca Sant Pau (Hospital de Santa Creu i Sant Pau i Universitat Autònoma de Barcelona), VHIR (institut Recerca Hospital Vall Hebron i Universitat Autònoma de Barcelona), Institut de Recerca de Parc de Salut Mar (Hospital del Mar i Universitat Pompeu Fabra i Universitat Autònoma de Barcelona), IDIBELL (Hospital de Bellvitge i Universitat de Barcelona) i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Hospital Can Ruti i Universitat Autònoma de Barcelona). L'any 2005 es van crear els instituts territorials de recerca en salut a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona: IBIPGI (Institut de recerca biomèdica de Girona amb la Universitat de Girona), IRBLleida (Institut de recerca biomèdica de Lleida amb la Universitat), IRecerca Rovira Virgili (Xarxa sanitària de Tarragona, Reus i Terres de l'Ebre amb la Universitat Rovira i Virgili). L'any 2020 es crea l'Institut de recerca Parc Taulí, amb una aliança entre l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i la Universitat Autònoma de Barcelona.
L'IRIS-CC està fundat per catorze institucions: La UVic-UCC, amb les seves quatre fundacions, Fundació Balmes, Bages, FESS i Elisava i deu institucions sanitàries, Consorci Hospitalari de Vic, Hospital de Santa Creu, Fundació Althaia, ICS Catalunya Central, Sant Andreu Salut, Osonament, EBA Vic Sud, Hospital Olot i comarcal de la Garrotxa, Hospital de Campdevànol i Hospital de Martorell. Els hospitals de Berga, l'hospital de Puigcerdà-Comarcal de la Cerdanya, el Centre Sociosanitari del Solsonès seran centres col·laboradors de l'IRIS-CC. La Facultat de Medicina, la UVic-UCC té convenis amb tots els centres de recerca vinculats als hospitals terciaris de la regió metropolitana de Barcelona i la mateixa Facultat de Medicina ha incorporat com a titulars líders clínics i de recerca de primer nivell.
La Facultat de Medicina ha incorporat a deu Catedràtics: Dr Bonaventura Clotet, Infeccioses i Immunitat, vinculat a Germans Trias i Pujol i a IRSICaixa, Dr Josep Tabernero, Oncologia Vall Hebron, Dra Elena Carreras, Obstetrícia i Ginecologia Vall Hebron, Dra Marta Torrens, Addiccions i patologia dual Hospital Mar, Dr Roberto Elosúa, Epidemilogia i Salut Pública, Hospital Mar i degà electe FESS junt amb el mateix Rector de La UVic-UCC, Dr Josep Eladi Baños, Farmacologia clínica i el degà, Dr Ramon Pujol, Medicina Interna.
La població d'influència del nou IRIS-CC són 600.000 habitants, superior a la de l'Institut de Recerca de Lleida i similar a la població dels districtes adscrits a l'Hospital Clínic. La seva singularitat geogràfica, extensa, urbana, rural i de muntanya ha de permetre estudis poblacionals que incorporin diversitat. L'IRIS-CC neix com multicèntric, amb dos seus a Vic (Baumann) i a Manresa (Hospital Sant Joan de Déu Althaia) però amb unitats operatives a cada institució amb la voluntat d’integrar nivells assistencials i promoure el valor afegit de tota la xarxa d'atenció primària i comunitària, els sociosanitaris, els hospitals rurals, comarcals i els centres de referències.
També s'han identificat les línies prioritàries basades que tenen lideratges, experteses i alt impacte social. Els àmbits són l'envelliment, les cures, la recerca bàsica, la recerca clínica (en càncer, aparell locomotor, digestiu i salut mental), els assajos, la investigació poblacional i en salut pública, disseny en salut i la innovació en producte, servei i organització en salut i social i sanitari conjuntament amb les empreses. També s'han incorporat a l'RIS-CC grups de recerca transversal, en gestió de dades i activitat física i salut. Les nostres especificitats són les noves oportunitats. A aquestes línies s'incorporaran la recerca en els camps auditius i en salut bucodental quan s'inicien els nous grans d'Audiologia i Odontologia (previsió d'inici el curs 2023-2024).
Calia sumar per poder tenir la massa crítica necessària per posar en marxa un Institut. Acabada l'etapa institucional, constituent, ara comença l'etapa científica. Més de 350 investigadors, entre adscrits i col·laboradors seran els protagonistes agrupats per àrees d'interès. Metges, infermeres, fisioterapeutes, biòlegs, bioquímics, psicòlegs, enginyers, matemàtics, professionals de ciències activitat física i l'esport són l'univers humà basal amb un pressupost anual de dos milions d’euros agregat.
L'IRIS-CC és un projecte regional, de país, liderat pel coneixement. Vertebra, cohesiona, genera sentiment de pertinença, equilibri territorial, potenciació del talent, fidelitza persones en l’entorn. La Catalunya interior ha de ser recolzada institucionalment per esdevenir una regió del coneixement similar als projectes europeus que aporti igualtat d'oportunitats a les persones que hi viuen, amb un model singular humanístic i sostenible. Ha de permetre ajudar a la falta i retenció de professionals qualificats en el sistema sanitari i alhora generar ocupació de totes les categories laborals, amb treball digne i estable. El sector de la salut i sociosanitari són sectors econòmics que creen molta ocupació amb molt altres sectors d'arrossegament, molt diversos amb moltes oportunitats per a tothom. L'onzè institut de recerca en salut de Catalunya a la Catalunya Central ha de respondre a l'equitat territorial. Reconeixement i suport per equilibrar Catalunya.