No enganyar
«L'autodeterminació no és una cosa que l’estat espanyol regalarà a canvi d’uns vots al Congrés per sostenir un govern»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Eduard Voltas
- Periodista i editor
Cal posar-hi perspectiva, però. També els dirigents independentistes estan venent l’amnistia a la seva parròquia amb una narrativa molt difícil de pair per a l’altra banda. Puigdemont afirma a cada tuit que no renuncia a la unilateralitat, i Junqueras i Aragonès diuen que és el primer pas necessari per a l’exercici de l’autodeterminació. Qui no es vulgui posar pedres al fetge, aquí i allà, el millor que pot fer és prescindir dels relats i centrar-se en el fet: si realment hi ha amnistia, la repressió lligada als fets de 2017 quedarà esborrada. Aquesta és l’única cosa segura. A qui beneficia això en el futur immediat o a mitjà termini, qui quedarà millor posicionat, com afectarà a la relació de forces entre els blocs, tot això és a hores d’ara pura especulació.
Un altre fet (si hi ha amnistia): s’obre una legislatura on el PSOE dependrà en cada votació dels dos partits independentistes catalans amb representació al Congrés, perquè Sánchez no té un pla B (Ciutadans) com tenia la darrera legislatura. Quatre anys de dependència total. Això són moltes votacions, i per tant moltes oportunitats de fer valdre l’agenda catalana. ERC i Junts ho haurien de fer molt malament, però molt, per no aprofitar-ho en benefici del país i de la seva gent.
Puigdemont i Junqueras, però, faran bé de gestionar les expectatives i no enganyar els votants. Si hi ha legislatura, en quatre anys es podrà fer molts avenços a molts nivells, s’obtindran victòries parcials i probablement s’enfortirà l’autogovern, però el referèndum que vol l’independentisme, el referèndum amb majúscules, és a dir acordat amb l’estat, sobre la independència i de resposta binària, no es produirà. No es produirà, simplement perquè l’autodeterminació no és una cosa que l’estat espanyol regalarà a canvi d’uns vots al Congrés per sostenir un govern.
Al Regne Unit o al Canadà s’ha pogut votar legalment sobre la independència sense necessitat de tirar un sol paper a terra, però Espanya és una altra cosa, no té la mateixa qualitat democràtica. A Espanya, qui vulgui acabar votant legalment sobre la independència haurà de portar l’Estat al límit de la seva resistència amb una revolució (democràtica i pacífica, no cal dir-ho) d’una intensitat i durada molt superiors a la de 2017. Una revolució que cap dels dirigents polítics i civils actuals de l’independentisme –tampoc els més fanfarrons– estan disposats a organitzar i encapçalar. Per això és una bona notícia que almenys facin política convencional i aprofitin el regal de l’aritmètica electoral per defensar Catalunya.
Nascut a Barcelona (1970), és periodista i editor. Ha estat redactor i cap de redacció a la revista El Temps (1991-1997), i ha dirigit les revistes Descobrir Catalunya (1997-2000) i Sàpiens (2002-2003). Cofundador del Grup Cultura 03, del qual va ser director de continguts. Ha estat vicepresident segon d'Omnium Cultural i secretari de Cultura de la Generalitat (2006-2010). Va exercir la docència a la Facultat de Comunicació Blanquerna durant vint anys (1997-2017). Actualment, és directiu a l'empresa privada i col·labora en diversos mitjans de comunicació. El podeu seguir al canal de Telegram.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.