Quan s'ha tractat Putin d'un criminal de guerra per diverses persones i dirigents mundials, el ministre d'Exteriors de Rússia ha declarat que és imperdonable que se'l qualifiqui d'aquesta forma. Jo em pregunto, que és si no? He repassat amb calma tota la legislació Internacional, que per altra banda fa anys que conec, i no en tinc cap dubte. Putin ha comès crims de guerra, crims contra la humanitat reconeguts internacionalment. Ha atacat ciutadans, civils, criatures, corredors humanitaris, hospitals, centres de cultura, residències de gent gran, etc.
Fa anys que internacionalment s'ha buscat la forma jurídica de condemnar aquest tipus de delictes, especialment després de la Segona Guerra Mundial. Per aquest motiu i molts altres es van crear les Nacions Unides i molts dels seus organismes. Més endavant, l'any 1998, 160 països van decidir a Roma crear una organització per jutjar aquests crims. No va ser fins a l'1 de juliol de l'any 2002 que l'Estatut de Roma va entrar en vigor. Es va crear un Tribunal Penal Internacional amb seu a la Haia (Països Baixos).
No vull ni puc, en aquest curt article d'opinió, fer un tractat de Dret Internacional. Però sí explicar de manera breu -i espero entenedora- el perquè diferents països, i fins i tota la Fiscalia espanyola, estan estudiant la manera jurídica de portar Putin davant el Tribunal Penal Internacional. Aquest tribunal ha fet judicis importants contra diversos genocides i criminals de guerra. El fet que el justiciable sigui cap d'Estat no impedeix el tribunal jutjar-lo. Existeixen, però, diverses i importants dificultats (no total impossibilitat) per poder jutjar Putin. En primer lloc, Rússia no ha ratificat l'Estatut del Tribunal Penal Internacional, com tampoc ho han fet la Xina ni els EUA. Durant el mandat de Trump, no només no va ratificar l'Estatut sinó que el president es va dedicar a imposar sancions contra empleats del Tribunal multant-los i impedir que entressin als EUA. Va ser una de les croades del president contra els organismes internacionals. Fins i tot el seu secretari d'Estat Mike Pompeo va arribar a dir que els EUA no serien "amenaçat per un tribunal cangur".
Cert que el president Biden ha intentat dulcificar la qüestió, ha retirat totes les sancions (abril 2021) als empleats del Tribunal. Així mateix, ha reingressat a diversos organismes internacionals dels quals EUA havia marxat durant el mandat de Trump. Però no ha ratificat l'Estatut del Tribunal Penal Internacional. Ara Biden, amb raó, declara que Putin és un criminal de guerra, però no estaria de més que ratifiqui l'Estatut del tribunal que que té la potestat de jutjar criminals com Putin.
La política és sempre difícil i complicada d'entendre, però la política internacional ho és encara més. És cert que en l'actualitat existeixen molts més organismes internacionals que en acabar la terrible Segona Guerra Mundial. Però encara no són prou àgils ni executius. Aquest mateix mes el Consell de Drets de les
L'ONU ha aprovat la creació d'una Comissió Internacional independent per investigar de manera urgent els crims de guerra que hagi pogut cometre Rússia durant la seva invasió d'Ucraïna. Entretant nosaltres continuem horroritzats del que està passant. Plorem, col·laborem com podem, però crec que encara ens sentim orfes, molt orfes de no poder acabar amb aquesta (i altres) guerres i més encara, de no obtenir cap seguretat que els culpables de tot aquest horror siguin algun dia jutjats i condemnats.
Sí, és un criminal de guerra
«Ara Biden, amb raó, declara que Putin és un criminal de guerra, però no estaria de més que ratifiqui l'Estatut del tribunal que que té la potestat de jutjar criminals com ell»
Ara a portada
21 de març de 2022