El Mercat de Música Viva celebra els 30 anys amb els grups osonencs i més reivindicatiu que mai

Obeses va entonar "Ens en sortirem" el dissabte a la plaça davant de centenars de persones amb un record a Marta Rovira

Publicat el 17 de setembre de 2018 a les 07:32
Cada carrer i placeta de Vic s'han omplert aquest cap de setmana de música en directe. El Mercat de Música Viva ha celebrat el seu 30è aniversari amb els grups osonencs que han reivindicat la llibertat dels presos polítics i exiliats. Com cada any, la nit de dissabte ha estat la cirereta del pastís del certamen. Paula Valls, Nyandú i Obeses van cantar amb una plaça Major plena de gom a gom. Tots tres grups van entonar els seus tres darrers treballs: I am, Fernando Rogelio Estévez, i Fills de les estrelles.

De fet, el moment més reivindicatiu de dissabte va ser, sens dubte, quan Obeses va interpretar Ens en sortirem, el que s'ha convertit en un himne per commemorar el referèndum de l'1 d'octubre. Va ser en aquell moment, que va es va demanar amb un gran cartell i imatges la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, amb una especial menció per la vigatana Marta Rovira. Moments després, al Sucre, Els Catarres també demanaven el retorn de l'exiliada vigatana i la llibertat dels presos. El divendres abans, l'osonenca Ju també presentava disc a Vic amb un especial record per als presos. Després d'ella també van tocar Els Amics de les Arts i Dr. Calypso, que també es van posar la samarreta de color magenta amb el "Free Rovira". Marta Rovira va agrair a través de Twitter el suport dels músics. Al Sucre, el segon escenari més multitudinari, divendres s'hi va programar el raper mallorquí Valtònyc per protestar per la condemna de presó i el seu exili a Bèlgica.

Més de 680 professionals i més de 1.000 contactes

El certamen va tancar la seva 30a edició amb 680 professionals inscrits a l'àrea de negoci acreditats que han assistit a les activitats celebrades des del 12 fins al 14 de setembre a l'Atlàntida i la celebració de més d'un miler de reunions ràpides, unes xifres que segons l'organització conviden a l'"optimisme".
 

Els Amics de les Arts. Foto: José M. Gutiérrez


A més, un centenar de periodistes de diferents mitjans han cobert informativament el tret de sortida de la tardor musical a Catalunya. Durant els dies de Mercat, Els Pets han presentat Som, el nou disc que girarà a partir de 2019 i els concerts de Marc Parrot, Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Kiki Morente, El Kanka, Toti Soler & Gemma Humet, Perotá Chingó, Alba Carmona, Niño de Elche, Guillem Roma i Chicuelo han estat els que han tingut amb més bona acollida per part de públic i crítica.

Entre les propostes internacionals, han tingut lloc actuacions d'artistes que han arribat a Vic gràcies a la col·laboració amb socis d’arreu com Leeheemoon & Prelude –amb KAMS-Korea Arts Management Service–, Ko Ko Mo – Eurosonic– i Onda Vaga. El festival Focus Wales han portat al Mercat els grups The Gentle Good, Jack Found i Peggy Sue al Casino. Els festivals portuguesos Ou Tonalidades i MIL Lisboa també han estat a la 30a edició del Mercat.

D'altra banda, L’Últim camí de Walter Benjamin, dirigit, composat i arranjat per Juliane Heinemann s’ha endut el Premi Puig-Porret 2018 lliurat abans del concert inaugural del 30è Mercat de Música Viva de Vic. L’espectacle musical-visual recrea els esdeveniments de l’últim dia en la vida del filòsof judeoalemany Walter Benjamin i la seva travessia clandestina dels Pirineus fugint de la persecució nazi.
 

Moments del Mercat de Música Viva de Vic 2018 Foto: José M. Gutiérrez