El Museu Industrial del Ter de Manlleu se suma a la Setmana de la Ciència

Una conferència sobre Darwin i una altra sobre els corbs marins, actes centrals del programa.

Publicat el 09 de novembre de 2009 a les 16:11

Del 13 al 24 de novembre se celebra la  14a Setmana de la Ciència. Al llarg d’aquests nous dies es fan diferents activitats: jornades de portes obertes als museus, conferències, tallers, concursos, passejades mediambientals, cinema de divulgació científica arreu de Catalunya.

Aquest any, la Setmana de la Ciència s’uneix a les dues grans celebracions científiques de l’any 2009: l’Any Internacional de l’Astronomia i l’Any Darwin. Astronomia i evolució, dues disciplines del saber que, gràcies a les idees revolucionaries de científics com Galileo Galilei i Charles Darwin, ens han permès conèixer aspectes clau de la nostra existència.

Un any més el Museu Industrial del Ter s’ha sumat a la Setmana de la Ciència, que coordina  la Federació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb l’organització d’activitats, una d’elles amb la celebració de l’Any Darwin de rerefons.  Els actes començaran el proper dijous 12 de novembre a les 20h amb la conferència “L’home, és fill de la mona? El bisbe Aguilar de Manlleu contra Darwin” a càrrec de Pasqual Bernat del Centre d’Estudis d’Història de la Ciència – Universitat Autònoma de Barcelona.

L’aparició del llibre l’Origen de les espècies, de Charles Darwin, va generar un fort debat en gairebé tots els àmbits del coneixement i la societat de l’època.

En aquesta conferència, Pasqual Bernat explicarà com el clergue manlleuenc Francesc Aguilar (bisbe Aguilar) va fer una crítica a les teories darwinistes fonamentant els arguments en un coneixement científic. Un fet poc habitual que li confereix, sens dubte, un valor extraordinari i la primera resposta seriosa de l’Església al desafiament ideològic que començava  a representar l’univers darwinià.

Els actes continuaran el diumenge 15 de novembre amb una Jornada de Portes Obertes de 10h a 14h amb una demostració de la turbina Fontaine a les 11.30h. Aquesta jornada permetrà al visitant conèixer o redescobrir el Museu Industrial del Ter, ampliat recentment amb una nova sala: La Societat Industrial 1845-1935.

La darrera de les activitats es farà el dijous 19 de novembre a les 20h i serà la conferència “Els corbs marins i l’estudi de les seves migracions” a càrrec de Joan Aymerich del Grup d’Anellament de Calldetenes – Osona.

Joan Aymerich, anellador i naturalista del Grup d’Anellament de Calldetenes – Osona (GACO), presentarà el projecte que duen a terme des del desembre de 2006 sobre els corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo), uns ocells migradors que hivernen habitualment al riu Ter, i d’altres zones humides. A partir de l’anellament d’una norantena d’exemplars i la lectura de més d’un miler d’anelles, estan fent un seguiment que els permet estudiar exhaustivament les seves migracions entre el nord i el sud d’Europa.

Totes les activitats es duran a terme al Museu Industrial del Ter de Manlleu i són gratuïtes.