
Fina Vila Foto: Toni Carrasco
- La paraula ideal és "fatal".
- Per quin motiu?
- Per la sequera llarga d'aquest estiu i per les destrosses produïdes pel senglar. La tòfona silvestre està en perill d'extinció a passes de gegant. Crec que el futur són les plantacions, sempre i quan estiguin vallades i ben cercades.
- A pagès com es viu aquesta situació?
- A la nostra comarca la pagesia necessita la terra i per tant els camps de cultiu són imprescindibles. El futur a Osona del cultiu de la tòfona és ben incert exceptuant la zona del Cabrerès on aquest fong es coneix més que a la Plana i està més sensibilitzat. Tot i que hem de reconèixer que la terra en aquest país és molt generosa per la seva composició.
- Com veus la novena, de la fira de Centelles?
- Enguany hi hauran novetats i esperem que sigui ben lluïda com de costum.
- A quins preus que arribarà la tòfona enguany?
- Cal que quedi ben clar que a Centelles parlem de la millor tòfona negra del món, la Tuber Melanosporum. I el preu de referència pot variar moltíssim si és o no autèntica de la zona. Aquests preus poden voltar els mil euros el quilogram.
- Quan creus que la tòfona està en el moment òptim de consum?
- Sobretot després de les primeres glaçades i aquest cap de setmana a la fira de Centelles en podreu trobar fresca i de la contrada. Cal recordar que la temporada de cerca i recollida de la tòfona negra va començar el passat 15 de novembre, i dura fins al 15 de març, en el cas de la Melanosporum.
- Alguna anècdota gastronòmica que vulguis destacar sobre la tòfona?
- Diuen que els més sibarites saben el moment de màxima qualitat i és quan aprofiten per fer algun àpat suculent amb quantitat generosa d'aquest fong fins al punt que... la flaire de les ventoses desprenen la mateixa olor.
Programa d'actes de la Fira de la Tòfona 2016
Recull de galeries de fotos de la Fira de la Tòfona de Centelles