La Flama del Canigó és una tradició que simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida és el coll d'Ares, des d'on surten les diverses columnes que encendran les fogueres de Sant Joan a moltes poblacions catalanes. L'any 1966 Vic va rebre la primera ruta de la Flama del Canigó i es van encendre els primers focs de Sant Joan al pas fronterer del Coll d'Ares. Aquest any, en fa cinquanta de la seva arribada i a més, Vic és Capital de Cultura Catalana 2016 (VICCC 2016)
La celebració de l'aniversari quedarà fixada amb una escultura commemorativa instal·lada a coll d'Ares. Tradicat ha estat la impulsora d'aquest projecte, que s'ha encarregat als escultors osonencs Eulàlia Sellarès i Jesús Romero, i que consisteix a crear un memorial permanent en aquest indret perquè qualsevol persona que hi passi pugui reconèixer la singularitat d'aquest lloc.
L'escultura conté els símbols típics dels valors que comporta la Flama del Canigó, com són la muntanya, el culte a la natura, la llum, el foc, el quinqué i les quatre barres. Per finançar l'escultura hi ha una campanya de micromecenatge on es troba la informació a www.tradicat.cat.
Pel que fa el recorregut, la Flama del Canigó passa per 45 municipis d'Osona, 7 dels quals són del Lluçanès. Podeu consultar les hores i els diferents recorreguts en aquest enllaç o en la imatge de sota.

Recorregut de la Flama del Canigó Foto: Tradicat
Exposició
Fins a l'1 de juliol, a l'Edifici El Sucre de Vic, es pot veure l'exposició produïda per Tradicat: 1966-2016, Cartells i postals de la Flama del Canigó. Aquesta forma part d'una de les tres exposicions que es van poder veure durant els dies del Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània i el Congrés Internacional de la Flama del Canigó.
Recull d'imatges de fotos de la Flama del Canigó

Revetlla de Sant Joan a la plaça Major de Vic, Foto: Adrià Costa