Del 10 al 28 de març , a l’Institut Jaume Callís de Vic estarà instal•lada l’exposició “La Maternitat d’Elna. Bressol de l’exili (1939-1944)”, cedida per la Generalitat de Catalunya – Memorial Democràtic. Estarà oberta al públic en general. Es pot visitar amb grups prèvia reserva (matins de 9 a 1) i individualment (tardes de 5 a 7).
La inauguració de la mostra tindrà lloc el dijous, 10 de març, a les 7 de la tarda. A l’acte hi assistiran representants de l'Ajuntament, de la Generalitat i del centre.
Paral•lelament a aquest esdeveniment, l’institut ha programat una sèrie d’activitats: visites guiades per a alumnes i professors, conferència d’Assumpta Montellà, autora del llibre “La maternitat d’Elna”, i una exposició a la Biblioteca de l’Institut de llibres i material complementari cedits per la Biblioteca Pública de Vic Joan Triadú.
LA MATERNITAT D’ELNA
Bressol de l’exili. 1939-1944
El 26 de gener de 1939, Barcelona va caure en mans dels franquistes. La guerra estava perduda. Començava l’exili. Era la fugida d’un país sencer, més els milers de refugiats de tots els racons de l’Estat espanyol que s’havien refugiat a Catalunya al llarg de la guerra fugint de l’exèrcit franquista.
La immensa majoria d’exiliats van ser internats per l’Estat francès en els oficialment denominats “camps d’acolliment”, veritables camps de concentració sense cap condició sanitària vigilats per tropes senegaleses. El fred, la mala alimentació i la deixadesa dels oficials al càrrec van afegir a la pena de l’exili penalitats inhumanes.
Tot i així la vida continuava i nombroses dones ingressades al camp es van veure obligades a donar a llum en pèssimes condicions en unes cavallerisses de Perpinyà. La mortaldat en aquests casos era elevadíssima: si no moria el nadó, moria la mare i, si no, tots dos.
Davant aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa que havia seguit la guerra civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà, va organitzar en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d’Elna una maternitat on atendre les parteres procedents dels camps i els seus fills.
Si bé la major part dels 597 infants nascuts a la Maternitat Suïssa d’Elna eren fills de republicanes arribades a l’exili des de Catalunya, entre el 1939 i el 1944, hi van néixer també infants jueus i d’altres procedències.
La d’Elisabeth Eidenbenz i la Maternitat d’Elna és una història plena de vida i llum en un dels moments més negres de la humanitat. Com diu Serge Barba, un d’aquells nadons: “La mare em va donar la vida a la Maternitat d’Elna i Elisabeth Eidenbenz, la confiança en el gènere humà”.
L’IES Jaume Callís de Vic acull una exposició sobre la Maternitat d’Elna
La mostra s’inaugurarà aquest dijous.
ARA A PORTADA
Publicat el 09 de març de 2011 a les 17:20
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Manlleu acollirà les 12 hores de glosa dels Països Catalans
-
Cultura i Mitjans Pau Vinyals, actor de l'homenatge de l'Atlàntida de Vic a Verdaguer: «És contemporani perquè l'estem recitant ara»
-
Cultura i Mitjans Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 16, 17 i 18 de maig
-
Cultura i Mitjans Alpens es prepara per a una nova edició del Pixa't de riure! Festivalet internacional de l'humor
-
Cultura i Mitjans Zetak, Alosa o Jose Luis Redondo completen el cartell del Festival Cantilafont
-
Cultura i Mitjans «El So de les Cases» incorpora l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic com a nou espai per concerts