[nointext]
"No havia vist mai cua per entrar el museu", diu Riba, remarcant que la mostra "ha creat una expectativa que ha anat de menys a més". El museu presentava i contextualitzava la figura del que va ser bisbe d'Osona i Abat de Ripoll i Cuixà, tot reunint els testimonis materials i documentals més importants d'Oliba. Entre la vuitantena de peces de l'exposició, les més destacades eren les dues bíblies de Ripoll i de Roda, promogudes per Oliba, i els fragments d'una tercera bíblia, la de Fluvià; els canelobres de Bernward, el primer sudari de Sant Lambert, l'Arqueta d'Hixam II o l'altar portàtil.

La mostra es va poder veure durant quatre mesos aproximadament. Foto: Adrià Costa
Precisament el director del MEV apunta que la mostra ha creat "sorpresa". D'una banda, "s'ha pres consciència de l'esforç per portar les millors peces d'Europa" i "la relació que tenim amb el conjunt de museus d'arreu del món". Riba també destaca la importància de la recreació en 3D dels dos edificis que tenia el conjunt catedralici d'Oliba: la catedral de Sant Pere i l'església de Santa Maria "la Rodona".
Durant la presentació de l'exposició, Riba apuntava que "era un veritable repte per no caure en la trampa de repetir el què s'ha dit fins al moment". Quatre mesos després, el director del museu apunta que han aconseguit l'objectiu: "Hem posicionat Oliba com a bisbe". De tota exposició "en quedarà el treball científic que s'ha fet amb el catàleg", cosa que permetrà seguir investigant la figura d'Oliba.

El Museu Episcopal de Vic i la catedral. Foto: Josep M. Montaner