Ricard Torrents no serà el president de l'IEC

L'impulsor i primer rector de la Universitat de Vic perd les eleccions davant Salvador Giner, reelegit president per majoria absoluta.

Publicat el 03 de juny de 2009 a les 04:36



El sociòleg Salvador Giner ha estat reelegit president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb més del 58% dels vots, 112, davant la candidatura alternativa de l’osonenc Ricard Torrents, actual vicepresident de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, que en va obtenir 77. En un ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda a l'acadèmia catalana, els membres numeraris i emèrits actuals i els presidents de les societats filials han decidit en la primera votació la continuïtat de Salvador Giner, que ha presidit l'acadèmia durant els últims quatre anys. Aquesta serà l'últim mandat del sociòleg, tal com marca la limitació dels estatuts.

Guanya el programa continuista

La proposta de Salvador Giner continuarà liderant l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que presideix des de fa quatre anys. La reelecció d'aquest sociòleg permetrà mantenir l'actual equip de govern, un nucli indispensable per seguir la tasca de creixement que Giner ha impulsat, al costat de Joandomènec Ros i Joan Solà com a vicepresidents, i Romà Escalas com a secretari general.

Amb la seva reelecció, es dóna continuïtat a un projecte que sota el títol “Un Institut per al segle XXI” se suporta en la feina feta fins ara i reprova el “salt qualitatiu” dels últims anys, segons argumentava el mateix Giner en una entrevista a l'ACN, en què també celebrava la consolidació d'un pressupost, que ha permès millorar les estructures, els serveis i la qualitat.

Com a principals línies a potenciar, Salvador Giner pretén seguir millorant la  qualitat de les activitats científiques i acadèmiques en tots els camps, continuar treballant per a un major reconeixement per part de la ciutadania, les administracions i la comunitat científica, a més de consolidar l'expansió territorial i física.

Contràriament al que deia el seu rival, Ricard Torrents, el reelegit president sempre ha defensat la llengua com una prioritat per al seu mandat, a més del servei a la cultura i el país. Per a Giner, és cabdal convertir l'IEC en un veritable centre de recerca i de referència en tots els camps de la catalanística, i aspira a que sigui l'entitat de cohesió de la comunitat científica catalana.

En aquest sentit, Salvador Giner pretén enfortir i desenvolupar la gestió integral de la recerca, mitjançant els serveis transversals, en tots els camps, i continuar la política d’assessorament expert dels poders públics. El seu programa també remarca la contribució al coneixement públic de la ciència i la col•laboració amb associacions científiques i humanistes de tots els Països Catalans.

En definitiva, Salvador Giner, que s'hi ha presentat per última vegada, tal com indiquen els estatuts, es proposa que l'acadèmica catalana, ja centenària, recuperi el paper de centre d'alts estudis catalans que va tenir, un objectiu que passa per donar àmplia autonomia a les seccions i potenciar les activitats de les societats filials.

Salvador Giner (Barcelona, 1934) és doctorat en Sociologia a la Universitat de Chicago i ha estat professor a universitats com Cambridge, Lancaster i West London. El seus treballs sobre teoria i història sociològica s'han centrat en la societat industrial. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 1995 i va ser Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política el 2006 pel Centre 'Investigacions Sociològiques.

El reelegit president de l'Institut d'Estudis Catalans afronta el nou mandat amb “entusiasme” per poder dur a terme una política continuista, acabar “el salt qualitatiu” començat a l'institut i seguir treballant per enfortir una institució “absolutament necessària” i “estructural del país” que esdevé un “element definitiu i essencial per la cultura de Catalunya i per la nostra identitat”. Giner assegura que és “inconcebible la cultura catalana sense l'IEC” i que per les particularitats de Catalunya, l'acadèmia catalana és més important fins i tot que en altres països com Suècia o França.

Entre les seves prioritats, Giner destacar renovar el contracte programa, per poder disposar de pressupost i tirar endavant noves iniciatives. En aquest sentit, el reelegit president del IEC lamenta que no es pugui aplicar encara el nou estatut i que no hi hagi sistema de finançament i declara que estan “pendents que el Tribunal Constitucional no esguerri l'estatut” i ha reconegut que els “preocupa” perquè “al marge de la situació econòmica difícil, no es pot tenir l'acadèmia nacional escanyada” i per tant, augura que “el millor que pot passar és que les coses s'arreglin”. Tenint en compte que el contracte programa no representa ni el 65% del pressupost total de la institució, Salvador Giner ha defensat que l'IEC té ingressos econòmics considerables, com per exemple l'aportació econòmica que es fa amb el diccionari. A banda, ha afegit que l'Institut “té un valor afegit” i que no es perden els diners amb “volades de coloms que no donen els resultats que han de donar, nosaltres servim al país i ho demostrem a cada instant”.

La feminització de l'Institut, amb més presència de dones en tots els camps i la cerca d'un nou edifici emblemàtic que permeti que la institució creixi, són alguns dels punts que Salvador Giner, haurà de desenvolupar els propers quatre anys. Tanmateix, Sallvador Giner té intenció de potenciar els serveis de l'IEC i vol fer créixer el reconeixement europeu de la institució reforçant els vincles internacionals. Per això, intentarà augmentar les publicacions científiques en llengua, arqueologia, història i ciències. En aquest sentit, es donarà un nou impuls al darrer projecte que contempla la publicació de llibres de química i física amb els reculls dels textos més importants per a les universitats catalanes. Salvador Giner assegura que cal mantenir la coordinació amb la comunitat científica catalana, perquè “per la natura del nostre país, estem vinculats a la ciutadania però cal servir a la comunitat intel•lectual i científica”.

Foto:  Salvador Giner i Ricard Torrents conversen abans del ple.