Tres torellonencs preparen l’ascens a la setena muntanya més alta del món

El cim del Dhaulagiri (Nepal) té 8.167 metres.

Publicat el 20 de novembre de 2011 a les 09:07
La presentació de l'expedició s'ha fet a Torelló, en el marc del Festival Unnim de Cinema de Muntanya Foto: Laura Busquets / ACN

Tres torellonencs s'han proposat conquerir el cim del Dhaulagiri (Nepal), la setena muntanya més alta del món (8.167 metres). Eduard Rifà, Gabi Moreno i Jordi Barniol, acompanyats per altres tres membres del Centre Excursionista de Torelló (CET), entitat que impulsa el projecte, han presentat aquest dijous davant el públic del Festival Unnim de Cinema de Muntanya els detalls de l'empresa que duran a terme durant el 2012.

Segons Rifà, de les 14 muntanyes que superen la barrera del 8.000 metres, s'ha escollit el Dhaulagiri "perquè escenifica com poques muntanyes la magnitud d'un cim de 8.000 metres". Rifà ha assenyalat que el Dhaulagiri és "molt especial". A més, ha dit que es tracta d'una muntanya "que queda molt sola i es converteix en la piràmide perfecta". A banda, ha destacat que "estèticament és preciosa".

El què preocupa més a aquest grup de torellonencs és aclimatar-se bé a l'alçada, "sobretot a l'hora de muntar els camps". Segons Rifà, les dificultats tècniques "se centren bàsicament entre el tram del camp 2 fins al camp 3. Els terrenys, ha afegit, són mixtes compostos per gel i roca, "l'anomenada ruta de la pera".

Els alpinistes de Torelló 8.0 preparen l'ascens com un projecte esportiu d'alt nivell més. Així ho ha explicat Rifà, que fa afegit que si bé la tècnica és la mateixa que es pot utilitzar en un 4.000, "és important adquirir unes gran qualitats aeròbiques per suportar l'esforç físic prolongat en el temps".

Torelló 8.0. és un projecte global i transversal que no només implica esport, sinó també aspectes socials, educatius i culturals de Torelló i de la comarca d'Osona. A banda, vol ser un projecte participatiu, ja que compta amb la suma dels esforços de molta gent que aporta el seu granet de sorra.

El projecte contempla que qui vulgui pugui tenir la possibilitat d'anar al trekking i acompanyar l'expedició al camp base. A més, fins que no parteixi l'expedició, s'organitzaran un seguit de xerrades i taules rodones, visites a escoles per conscienciar de la importància de l'esport i transmetre l'estima a la muntanya. A banda, per ajudar a finançar l’expedició també s'han dissenyat samarretes per recollir diners. El pressupost del projecte s’ha fixat en 20.000 euros.

L'acte ha comptat amb la presència d'un dels símbols de l'alpinisme i en especial d'aquesta muntanya, l'austríac Kurt Diemberger. Ell va ser el primer home en trepitjar el cim del Dhaulagiri. El 13 de maig de 1960 Kurt Diemberger, tres companys i dos xerpes van arribar per primera vegada al cim d'aquesta muntanya formant part d'una expedició suïssa. Durant l'acte, s'han projectat imatges filmades durant l'expedició i Diemberger ha explicat la història dels primers intents d'ascens al cim i la seva pròpia aventura.

Aneu al web del Festival Unnim de Cinema de Muntanya