Quines són les seves tasques principals? La tramitació de totes les queixes, reclamacions i denúncies que afecten els consumidors de la nostra comarca i la inspecció de béns, productes i serveis.
Com et podem ajudar? Si tens un problema amb la factura del telèfon, si no t’arriba la factura del llum. Si la companyia del gas no ha fet una lectura correcta del teu comptador.... Aquest i d’altres petits problemes de la nostra vida quotidiana a vegades es converteixen en grans problemes per la falta de coneixement sobre quins són els nostres drets i obligacions, però sobretot perquè no sabem com hem d’actuar i on ens hem d’adreçar..
Tramitació de denúncies, queixes i reclamacions
Desprès d’uns anys de treball l’oficina ja és coneguda per molts ciutadans, però la majoria de reclamacions encara es reben a través del telèfon 012 de la Generalitat, que informa als seus usuaris de l’existència de l’oficina comarcal i els orienta cap a nosaltres.
Quin tipus de reclamacions es presenta a l’oficina?
Les reclamacions són molt variades i afecten sectors com la telefonia fixa i mòbil, els tallers de reparació de vehicles, agencies de viatges, empreses de gas, llum etc. En general es presenten queixes i reclamacions de sectors ben diferents, però potser les mes nombroses són del sector de la telefonia.
La dificultat a l’hora de contactar amb grans companyies implica per al consumidor la necessitat de buscar algú que li solucioni el problema que per un mateix no pot resoldre.. Actualment, les oficines de consum som potser les que tenim un accés mes directe a aquestes grans empreses
Quines son les passes que hem de seguir si volem presentar una reclamació o denúncia?
Primerament, posar-nos en contacte amb l’Oficina de Consum i sol•licitar hora perquè ens atenguin; allà, un tècnic en consum ens escoltarà i ens informarà sobre si el problema que plantegem s’ha de tramitar com a denúncia o com reclamació, i quines són les possibilitats de resoldre el conflicte.
Quins són els tràmits que se segueixen ?
Un cop estudiat el cas i exposats els fets per part del consumidor, des de l’Oficina de Consum ens posem en contacte amb l’empresa per exposar-li els fets, i se li demana quina es la seva versió. A partir d’aquest moment s’inicia la mediació, és a dir, s’intenta que les dues parts arribin a un acord. En alguns casos, aquest acord no és possible i llavors s’intenta resoldre la reclamació mitjançant l’arbitratge de consum.
Què és l’arbitratge ?
L’arbitratge és un procés que s’utilitza quan dues parts no es posen d’acord i és necessària la intervenció d’un tercer per decidir. Aquest tercer és un tribunal format per tres arbitres que estudien al cas i decideixen sobre el mateix
Aquest procés és gratuït, no te cap cost per al consumidor i es resol sense necessitat de desplaçar-se, ja que se celebra la sessió a la mateixa seu del Consell Comarcal. La majoria de reclamacions del sector de la telefonia es resolen mitjançant aquest procediment.
Però, l’Oficina de Consum és només per a consumidors?
Tot i que la majoria de consultes i reclamacions que tramitem són presentades per consumidors, també ajudem a resoldre dubtes a les empreses i establiments de la nostra comarca i els informem sobre les normatives que els afecten.
Si voleu conèixer més detalls sobre el món del consum, trobareu informació a www.consum.cat i www.ccosona.es o adreçar-vos a:
Oficina Comarcal d’informació al Consumidor
Consell Comarcal d’Osona
Edifici el Sucre
C/ Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3 planta.
08500-VIC
Tel. 93.883.41.30- Fax. 93.889.56.32
E-mail: ocic@ccosona.cat