Ple: Vic aprova un pressupost «realista» a la baixa i un POUM de consens

Els números de l’Ajuntament per a l’exercici 2011 cauen un 4,53% en relació a l’any anterior. El consistori també ha donat llum verd a l’últim tràmit de l’elaboració del POUM, que podria entrar en vigor a finals del mes de febrer.

Publicat el 15 de desembre de 2010 a les 17:30
Moment de la votació dels pressupostos del 2011. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic, en un ple celebrat aquest migdia, ha aprovat  el text refós del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que marcarà el creixement urbanístic de la ciutat durant els propers 20 anys. Aquest era l’últim tràmit del consistori per donar llum verd al pla.  Cal destacar que, finalment, s’hi han sumat totes les formacions i el document s’ha aprovat per unanimitat. El POUM podria entrar en vigor a finals de febrer.

Un altre dels punts importants de l’ordre del dia ha estat l’aprovació dels pressupostos municipals per a l’exercici 2011. El pressupost puja a 39.219.677 euros, un 4,53% menys que l’any anterior (41.081.928). Els números estan marcats per la crisi i la reducció dels ingressos, sobretot provinents d’administracions superiors (l’any anterior ja s’havia reduït un 7,73%).

Així ho ha explicat el regidor d’Economia i president d’ImpeVic, Josep Burgaya (PSC), que considera que són unes xifres “realistes” que s’adapten a la conjuntura econòmica. Els números han tirat endavant amb el suport de l’equip de govern (CiU, ERC i PSC). Tots els partits de l’oposició hi han votat en contra, ja que consideren que no es prioritzen àmbits com els afers socials o la seguretat, en el cas de PxC.

Un dels punts que han surat al llarg de tota la sessió ha estat la constitució del Parlament, que es farà demà dijous i que comptarà amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, que serà un dels nous diputats. Vila d’Abadal ha rebut la felicitació de tots els partits menys de PxC. La seva incorporació al Parlament obligarà a canviar les dates dels plens, que es passaran a dilluns (els dimecres hi ha sessió parlamentària)

Osona.com ha retransmès el ple en directe, via Twitter.

Veure transmissió del ple, via Twitter (ordre invers)




El POUM entrarà en vigor a finals de febrer

El text refós del POUM ha inclòs les prescripcions  contingudes en l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central del 19 de juliol de 2010. Segons el regidor Xavier Solà “hem culminat la planificació de la ciutat en la qual ens hi sentim còmodes”.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha agraït la tasca realitzada pels regidors Xavier Solà i Àlvar Solà en l’execució del POUM i també la del tècnic Mauro Mas en la redacció d’aquest document que “marca el futur de la ciutat” on ha de jugar el rol de “capital” però essent equilibrada amb el seu entorn. Segons l’alcalde, “és la primera ciutat de Catalunya que mostra una sensibilitat tant important per protegir el seu entorn”.

Els partits de l’oposició ha reconegut que se’ls havia tingut en compte a l’hora de confeccionar el POUM i que s’han aprovat moltes de les esmenes que havien proposat. Per aquest motiu, tots els grups han donat el vist-i-plau al document definitiu. “S’han ratificat algunes coses que la CUP va demanar, com les alçades de l’11 de setembre”, ha explicat Quim Soler (CUP).

El POUM abasta molts àmbits i és molt complex. Tot i això, hi ha alguns trets que el es distingeixen: la policentralitat, amb la potenciació de l’avinguda 11 de Setembre  i el riu com a nous eixos vertebradors; l’equilibri entre el sòl urbà i el sòl rural; la preservació del caràcter de poble per a  la Guixa i  la creació d’una gran anella verda al voltant de la ciutat, entre d’altres propostes. El pla també preveu un creixement de població moderat, que se situa entre els 25 i 40.000 habitants durant els properes 20-25 anys.

El nou POUM de Vic substituirà l'actual planejament urbanístic. Aquest va ser aprovat l'any 1976 i va tenir una important modificació l'any 1981. El 23 de febrer del 2009 es va fer l'aprovació inicial. Aquell document va generar certa polèmica ciutadana i va registrar 808 al•legacions. El 9 de juliol de 2009 es va fer la segona aprovació. Aquest cop es van registrar 138 al•legacions, el 90% de les quals van ser aprovades.

Ara, el POUM definitiu serà aprovat dimarts que ve per la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central. Llavors s’haurà de traduir al castellà i la seva entrada en vigor podria ser a finals de febrer, un cop s’hagi publicat al DOGC, segons ha apuntat Xavier Solà (CiU) a Osona.com.

Aprovació inicial del POUM de Vic




Xifres similars al 2007

L’Ajuntament de Vic ha aprovat avui un pressupost que té com a objectiu prioritari “la prestació de serveis i l’atenció a les persones”, segons Burgaya.  La tendència a la baixa del pressupost del 2010 es manté, tot i que no tant acusada, en els números de l’Ajuntament de Vic per al 2011. Si l’any passat la baixada era del 7,73% ara s’ha moderat i s’ha quedat per sota del 5%. Tot i així el pressupost se situa en unes xifres similars al 2007 i al 2008.

Burgaya ha destacat l’esforç que s’ha fet per quadrar el pressupost en una “època difícil”, amb menys recursos. “És un pressupost continuista, realista i prudent que s’adapta a les circumstàncies”. opina.

Pel que fa a l’endeutament de l’Ajuntament, Burgaya no hi ha donat massa importància i ha dit que la salut econòmica de l’Ajuntament era “bona”. A més, ha recordat que ben aviat recuperaran 14 milions d’euros de la inversió del Bruguer.

Josep Maria Vila d'Abadal i Anna Erra. Foto: Adrià Costa

El regidor d’Economia ha desgranat les prioritats d’aquest pressupost: educació, seguretat, crear condicions per generar ocupació, cohesió ciutadana, qualitat urbana i evitar l’exclusió social. “Es fa un esforç considerable per augmentar l’eficàcia i l’eficiència en l’aplicació dels recursos pressupostaris” i “es pretén donar el mateix nivell, qualitat i diversitat de serveis a tota la ciutat”, ha defensat. També ha manifestat que “es vol millorar l’estructura i funcionament de l’Ajuntament tant a nivell intern com en relació als ciutadans, tot apostant per la transversalitat en el seu funcionament”.

Pel que fa als ingressos, el principal objectiu “és la disminució de la càrrega impositiva real a la ciutadania”. Així doncs, es produeix “una congelació nominal dels impostos atenent a les circumstàncies econòmiques que afecten els ciutadans”, segons ha explicat el regidor. També s’ opta per subvencionar les taxes i els impostos “a les famílies en risc d’exclusió com poden ser els jubilats, els aturats i les famílies nombroses”. Com a novetat, es relaciona la taxa de clavegueram amb el consum i el rebut de l’aigua. La disminució de l’ingrés total (uns 2 milions d’euros)  ve determinada, sobretot, per la caiguda de l’aportació de l’Estat a través del Fons de Cooperació.

En el capítol de les despeses “es vol disminuir de manera selectiva tot ajustant-la a una previsió realista de l’ ingrés” i “generar estalvi net suficient per afrontar les inversions ineludibles”. Així doncs, s’incideix en el capítol 1, més enllà de la reducció del 5% que es va fixar per Llei. Pel que a les Àrees, totes pateixen reduccions importants essent la d’Alcaldia (-21.91%) i l’Econòmica (-17.98%) les que més baixen les seves dotacions. L’Àrea que té més dotació pressupostària és la Serveis i Règim Interior que suposa un 34,51% de les despeses totals de la institució.

El pressupost consolidat de l’Ajuntament de Vic que incorpora els instituts com IMPEVIC i IME i les empreses SERMUVIC i IMPULSVIC puja a 41,73M€.


‘Escenes de sofà’

A diferència del POUM, el pressupost no ha comptat amb el suport dels tres partits de l’oposició. Tots ells han coincidit en la manca de sensibilitat de Burgaya per assumir algunes de les seves propostes. Han qualificat les trobades amb el regidor d’Economia com d’”escenes de sofà”, sense cap tipus d’acord fructífer.

El primer en criticar els pressupostos ha estat Josep Anglada (PxC). “És el pressupost de la Marmota. Cap idea, cap iniciativa, tot com l’any passat. És trist, sense vida, preocupant”, ha dit el líder de Plataforma. Les propostes d’aquesta formació passen per augmentar les partides de seguretat, assistència a les persones i eliminar-ne d’altres   “inútils”.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Tot seguit, ha estat el torn de Laia Jurado (CUP): “El pressupost no es basa en la realitat dels vigatans, sinó en la necessitat de poder de cada una de les àrees dels tres partits de l’equip de govern”. Segons la CUP, el pressupost hauria d’assegurar que “molta gent que té moltes dificultats” tinguin totes les necessitats bàsiques cobertes. “En aquest marc, no entenem la gran baixada d’Educació i Afers Socials”, ha afegit el seu company Quim Soler.

En una línia semblant s’ha expressat el darrer representant de l’oposició, Xavier Tornafoch (ICV-EUiA). “Cal fer una aposta clara pels serveis públics, per la cohesió social i cal una voluntat redistributiva”, ha dit el portaveu ecosocialista. “En canvi, continuen els càrrecs de confiança, despeses supèrflues i... compte amb l’endeutament de l’Ajuntament!”.

Gràcia Ferrer (ERC) ha respost l’oposició i ha assegurat que es tindran en compte les necessitats de les persones. “Els pressupostos han estat elaborats d’una manera participativa des de l’àrea de Serveis Socials”, ha conclòs.
 
 

Presentació dels pressupostos (POWER POINT)  




Altres punts aprovats

- S’ha canviat el dia de les sessions del Ple Municipal.  Si fins ara es celebraven el primer dimecres de cada mes, ara passaran a fer-se el primer dilluns de cada mes, exceptuant el ple del mes de gener que tindrà lloc el pròxim dilluns, 17 de gener a les 11:30 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Vic. La Junta de Govern Local també es celebrarà el dilluns.

- L’Ajuntament de Vic ha aprovat iniciar accions de col•laboració amb l’Ajuntament de Manlleu per a posar en comú els recursos, accions i programes dels departaments d’afers socials dels dos consistoris amb l’objectiu d’assolir un millor servei pels usuaris i optimitzar els recursos. El regidor d’Acció Social, Joan López i Carol, ha manifestat la seva satisfacció per haver posat “la primera pedra del que ha de ser el futur de la gestió, planificació i execució dels serveis socials”. López ha matisat que els serveis socials “sempre havien estat la ventafocs” dels serveis i ara “ens posem al nivell d’altres com els educatius o els sanitaris”.

- El passat ple del mes de setembre es va aprovar la pròrroga del conveni de col•laboració entre el Departament d’Educació de la Generalitat i l’Ajuntament de Vic per al projecte d’atenció educativa a la diversitat de l’alumnat d’Educació Secundària Obligatòria del municipi de Vic al segon cicle de l’ESO i ha estat durant aquest ple de desembre que s’ha aprovat incloure l’Institut La Plana de Vic a aquest programa.

- S’ha nomenat la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra, com a representant de l’Ajuntament de Vic al Consell Escolar Vic Centre.

- S’aprova la modificació de crèdit del pressupost de 2010 amb un valor de 715.100 €.

- Es concedeix una bonificació, d’acord amb l’article 103 de la Llei d’Hisendes Locals, del 95% en la liquidació de l’impost de construccions, instal•lacions i obres del Consorci Hospitalari de Vic per les obres de reforma de l’àrea obstètrica ubicada a l’Hospital General de Vic.

- S’aproven l’actualització de tarifes que s’aplicaran a partir del dia 1 de gener de 2011 a l’aparcament de la plaça Major de Vic, gestionat per l’empresa SABA, amb un increment del 2% i a part de l’IPC que correspongui. Aquest increment extraordinari es deu a la compensació econòmica que ha hagut d’afrontar l’empresa amb l’adequació de les instal•lacions per a l’obtenció de la llicència ambiental amb la construcció d’un ascensor.

- Amb l’objectiu de crear un Consell Assessor Urbanístic, l’Ajuntament de Vic aprova crear una Comissió d’Estudi per a determinar la composició i funcionament d’aquest consell. Aquest nou organisme neix amb la finalitat de garantir i fomentar els drets d’iniciativa, d’informació i participació de la ciutadania ens els processos urbanístics de planejament i de gestió. El primer tinent d’alcalde, Xavier Solà, ha volgut remarcar que “aquesta legislatura ha estat la de l’obertura a la participació dels ciutadans i l’urbanisme no podia ser menys”. Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) s’ha felicitat per la iniciativa, que segons ell van proposar els ecosocialistes des de l’oposició.

- S’ha acceptat favorablement la proposta de l’Ajuntament de Malla d’alteració del límit municipal del municipi, en la finca anomenada El Verdaguer.

Xavier Solà. Foto: Adrià Costa

- S’aprova el conveni a subscriure amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a l’execució i posterior direcció de les obres de la nova construcció de l’Escola Centre de Vic. L’import d’aquestes obres és de 3.892.671,79€ que la Generalitat aportarà en tres anualitats: 2010 (50.000€), 2011 (2.100.000€) i 2012 (1.836.504€).

- S’aprova l’expedient administratiu de delimitació gràfica del perímetre corresponent a la trama urbana consolidada de Vic, als efectes previstos pel Decret Llei 1/2009, de 22 de desembre, d’ordenació del equipaments comercials. Segons el regidor de Comerç, Jaume Puig, es tracta de “blindar el model comercial de la ciutat”. En aquest sentit, el document assegura que no s'obrirà cap altre gran complex comercial als polígons.


EN BREU

L’alcalde deixarà de cobrar En la seva condició de diputat, Josep Maria Vila d’Abadal tindrà poc temps per dedicar-se a l’Ajuntament de Vic. Per això ha delegat les funcions de coordinador de govern en Toni Serrat. Xavier Solà ha explicat que, per aquest motiu, Vila d’Abadal deixarà de percebre la remuneració com alcalde. Només rebrà  diners per les seves assistències als actes de caràcter oficial: comissions informatives i ple.

I Àlvar Solà cobrarà una mica més El flamant nou regidor de Seguretat (en substitució de Josep Rafús) dedicarà més temps a les seves tasques al consistori. Per tant, se li ha pujat una mica la retribució.

El superregidor de consens  Fins a tres o quatre ocasions ha fet servir Anglada el terme “superregidor” per referir-se a Toni Serrat, el nou coordinador de l’equip de govern. Xavier Solà ha explicat que el nomenament de Serrat s’havia fet de manera consensuada entre els tres equips que formen l’equip de govern. Tothom va creure que era la persona indicada i amb més capacitat per assumir el càrrec.

Manifestants al ple La sessió ha tingut una visita inesperada: els manifestants de CCOO, que uns minuts abans havien expressat a la plaça Major la seva protesta per la reforma laboral i la possible reforma de les pensions. Per no molestar, només han tret el cap, carregats de banderes, i han deixat uns díptics que s’han distribuït entre els regidors un cop finalitzada la sessió.

Un llibre d’11.000 euros Xavier Solà, amb la seva habitual fina ironia ha respost una pregunta de PxC sobre una partida d’11.000 euros destinada a un llibre d’Eumo Editorial. “No es destina només a un llibre, sinó a 200 o 300, tots força semblants. És el mateix llibre però copiat, amb gairebé els mateixos continguts. Se’n diu editar o publicar un llibre, d’això”.

Foto: Adrià Costa

El quart pressupost de la legislatura Vila d’Abadal ha volgut destacar el nivell d’entesa entre les tres forces que formen l’equip de govern. “Demostra la voluntat ferma del pacte que es va fer en un inici. Gràcies a ERC i PSC per la lleialtat. Gràcies Burgaya, per la teva honestedat”, ha dit l’alcalde.

El darrer pagament de l’Atlàntida La Generalitat té el compromís de pagar 2,4 milions d’euros per finançar part del nou complex cultural vigatà. La legislatura ha finalitzat i els diners encara no han arribat. “No hi ha hagut temps de crear el document tècnic. Però està allà, i el Govern d’aquesta legislatura l’aprovarà. Jo faré tots els passos perquè es compleixi. Si no, cap problema, podem treure els diners de la venda dels terrenys del Bruguer”, ha matisat l’alcalde.

------------------------

ORDRE DEL DIA

A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR


B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

MODIFICAR EL RÈGIM DE SESSIONS DEL PLE MUNICIPAL

DONAR COMPTE DE LA MODIFICACIÓ DEL RÈGIM DE SESSIONS DE LA JUNTA DE GOVERN LOCAL

APROVAR L'INICI D'ACCIONS DE COL•LABORACIÓ ENTRE ELS AJUNTAMENTS DE MANLLEU I DE VIC PER A L'OPTIMITZACIÓ DE RECURSOS DELS RESPECTIUS DEPARTAMENTS D'AFERS SOCIALS

APROVAR L'ADDENDA DEL CONVENI DE COL•LABORACIÓ AMB EL DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ PER AL PROJECTE PUNT DE PARTIDA D'ATENCIÓ EDUCATIVA A LA DIVERSITAT DE L'ALUMNAT D'ESO

NOMENAR LA SRA. ANNA ERRA I SOLÀ REPRESENTANT DE L'AJUNTAMENT DE VIC A L'ESCOLA VIC CENTRE

APROVAR EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DEL PRESSUPOST DE 2010

BONIFICACIÓ DE LA LLICÈNCIA D'OBRES AL CONSORCI HOSPITALARI DE VIC

REVISIÓ DE PREUS DE L'APARCAMENT DE LA PLAÇA MAJOR PER A L'EXERCICI 2011

DESIGNAR UNA COMISSIÓ D'ESTUDI PER A LA CREACIÓ D'UN CONSELL ASSESSOR URBANÍSTIC

INFORMAR FAVORABLEMENT LA PROPOSTA DE L'AJUNTAMENT DE MALLA D'ALTERACIÓ DEL LÍMIT MUNICIPAL, EN LA FINCA ANOMENADA EL  VERDAGUER

RATIFICAR L'ACORD DE LA JUNTA DE GOVERN LOCAL RELATIU A L'APROVACIÓ DEL CONVENI PER L'EXECUCIÓ DE LES OBRES DE CONSTRUCCIÓ DEL CEIP-CENTRE (ELS TRINITARIS)

APROVAR L'EXPEDIENT ADMINISTRATIU DE DELIMITACIÓ GRÀFICA DEL PERÍMETRE CORRESPONENT A LA TRAMA URBANA CONSOLIDADA DE VIC, ALS EFECTES PREVISTOS PEL DECRET LLEI 1/2009, DE 22 DE DESEMBRE, D'ORDENACIÓ DELS EQUIPAMENTS COMERCIALS

APROVACIÓ DEL TEXT REFÓS DEL PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE VIC

APROVAR EL PRESSUPOST DE L'AJUNTAMENT DE VIC I DELS ORGANISMES AUTÒNOMS PER A L'EXERCICI 2011

APROVACIÓ DE LA PLANTILLA DE PERSONAL 2011 I ACTUALITZACIÓ DEL CATÀLEG DE LLOCS DE TREBALL


C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Foto: Adrià Costa

Josep Burgaya. Foto: Adrià Costa

Foto: Adrià Costa