El pròxim setembre la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) comença el grau en Global Studies. L'inici de noves titulacions universitàries no és habitualment notícia, però en aquesta ocasió crec que hi ha una sèrie de característiques que li fan merèixer aquest article.
El primer grau amb aquest nom va començar fa uns anys a la Universitat Pompeu Fabra i ha mostrat el seu interès i la capacitat d'atracció d'estudiants. El pròxim curs acadèmic s'iniciarà també a la Universitat de Girona, de manera que hi haurà tres universitats catalanes que l'oferiran. Parlem, però, del de la UVic-UCC.
El grau en Global Studies de la UVic-UCC té, com a objectiu principal, preparar els estudiants per a una activitat professional internacional des del primer dia que entren a la universitat. La llengua d'impartició serà l'anglès, el que mostra clarament la intenció de la seva projecció en un món molt més global, especialment amb els altres països europeus. Aquesta necessitat va ser reconeguda de forma clara per l'informe de la UNESCO Reimaginar junts els nostres futurs: un nou contracte social per l'educació, publicat l'any 2021. En aquest document, l'organització assenyala la necessitat de promoure ecosistemes de coneixement que beguin de la riquesa de les cultures i les experiències humanes, i que posen el focus en l'aprenentatge ecològic, intercultural i interdisciplinari. Era una extensió del principi manifestat per John S. Nye i John D. Donahue al seu llibre Governance in a globalizing world (2000), que aconsellava que les universitats han de preparar els estudiants per a un món globalitzat i canviant.
Per afrontar aquests reptes el grau de Global Studies de la UVic-UCC considera quatre eixos principals. En primer lloc, el coneixement socioeconòmic i cultural dels actors contemporanis de l'escenari internacional. En el segon, la comprensió de la complexitat dels reptes del segle XXI des d'una perspectiva local i global, inclusiva, multicultural i amb perspectiva de gènere. En el tercer, l'oferta d'un programa transdisciplinari dins de les ciències socials que permeti superar les limitacions de les titulacions més específiques. I en el quart, la incorporació d'una perspectiva social que permeti l'anàlisi més completa de cada situació i que permeti que els graduats puguin treballar en entorns multiculturals, gràcies a formar-se en les competències adequades.
La llengua vehicular del grau serà l'anglès i els estudiants s'hauran de formar en una segona llengua a escollir entre francès i xinès. Podran triar entre 17 assignatures optatives i hauran de fer una estada de mobilitat obligatòria. També està inclòs un programa de pràctiques acadèmiques externes de caràcter obligatori que es podran fer en organitzacions sociopolítiques i econòmiques d'àmbit internacional, agències de les Nacions Unides o institucions europees; organitzacions internacionals de cooperació pel desenvolupament i ONG; agències de comunicació, publicitat i relacions públiques amb clients d'àmbit internacional; empreses d'acció internacional i centres de recerca i desenvolupament amb clara voluntat d'internacionalització. El grau s'impartirà en modalitat presencial.
Una de les àrees laborals a les quals podran optar els graduats és la funció pública (administracions de l'estat i de les comunitats autònomes a escala internacional, nacional i local, així com institucions europees). Un altre àmbit important és el polític, com els partits, les empreses d'assessorament i comunicació, i les agències. Una tercera possibilitat és l'àmbit de cooperació (ONG i organitzacions dedicades al desenvolupament) i també de les empreses, especialment en les funcions d'assessorament i solució de problemes de comerç internacional.
En definitiva, el grau de Global Studies és una important contribució a la formació de professionals de mirada llarga i dotats de coneixements, competències i actituds que els permetin contribuir al rellevant desenvolupament internacional del nostre país i a la comprensió d'un món cada vegada més complex i global.