Aquests són els diputats i diputades d'Osona del nou Parlament després del 12-M

En total hi haurà tres representants de la comarca a l'hemicicle: Anna Erra per Junts, Ramon Espadaler per PSC-Units per Avançar i Antoni Poyato pels socialistes

Tres osonencs ocuparan una butaca al nou Parlament de Catalunya fruit de les eleccions del 12-M.
Tres osonencs ocuparan una butaca al nou Parlament de Catalunya fruit de les eleccions del 12-M. | Europa Press
Redacció
13 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:58h

Mentre que al conjunt de Catalunya s'ha imposat el PSC de Salvador Illa, a Osona el partit amb més suports és Junts. Els de Carles Puigdemont han arrasat a la comarca obtenint 28.850 vots (43,13%), mentre que els socialistes avancen posicions i es converteixen en la segona força més votada al territori. D'altra banda, ERC i la CUP es desinflen i Aliança Catalana pren embranzida. Amb els resultats sobre la taula, Osona obté tres diputats i diputades al Parlament de Catalunya aquest 12-M: Anna Erra (Junts), Ramon Espadaler (PSC-Units per Avançar) i Antoni Poyato (PSC).

Anna Erra, una peça clau per a Junts

L'any 2018, Anna Erra i Solà (Junts+) fa el salt a la política nacional entrant de diputada al Parlament de Catalunya per Junts, i cinc anys després, el juny del 2023, es converteix en presidenta d'aquesta institució.

Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i diplomada en Magisteri a la Universitat de Vic, ha exercit de professora més de 20 anys a la capital d'Osona. L'any 2007 entra com a regidora de l'Ajuntament de Vic de la mà de l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal i, el 2015, es converteix en la primera alcaldessa de la ciutat. Quatre anys després, a les eleccions municipals del 2019, revalida la vara de batllessa assolint la majoria absoluta.

Des del 2020 és vicepresidenta de Junts per Catalunya i una de les peces claus del partit liderat per Carles Puigdemont: aquest 12-M formava part de la llista de Barcelona com a número quatre.

Anna Erra a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, en una imatge d'arxiu.
Anna Erra a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, en una imatge d'arxiu.Adrià Costa

Ramon Espadaler, un osonenc veterà al Parlament

Nascut a Sant Quirze de Besora el setembre del 1963, Ramon Espadaler (PSC-Units per Avançar) és el representant osonenc amb més experiència al Parlament de Catalunya. Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i amb estudis en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és diputat des de l'any 1992 -excepte en la legislatura 2015-2018-. També ha estat conseller de Medi Ambient (2001-2003) i director general de l'Administració Local (1999-2001), així com titular d'Interior per Unió entre el 2012 i 2014, entre altres càrrecs.

Aquest 12-M, Ramon Espadaler era el número tres de la llista de Salvador Illa a la demarcació de Barcelona, just per darrere d'Alícia Romero i per davant d'Esther Niubó.

Ramon Espadaler en un debat al Parlament.
Ramon Espadaler en un debat al Parlament. David Zorrakino / Europa Press

Antoni Poyato s'estrena a l'hemicicle

El partit de Salvador Illa ha estat el gran guanyador del 12-M aconseguint un total de 42 diputats i diputades per a la nova legislatura, entre els quals hi ha l'osonenc Antoni Poyato, que ocupava el número 19 de la llista del PSC per Barcelona.

Nascut a Vic l'any 1973 és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i exerceix de primer secretari de la Federació d'Osona dels socialistes. Aquest 2024, també ha estat elegit secretari nacional de la direcció del PSC. Des del 2015 és regidor del PSC a l'Ajuntament de Manlleu i, actualment, forma part de l'equip de govern de la capital del Ter, on els socialistes governen al costat de Junts. També és conseller del Consell Comarcal d'Osona.

Antoni Poyato ha estat elegit aquest 2024 com a secretari nacional del PSC de Salvador Illa.
Antoni Poyato ha estat elegit aquest 2024 com a secretari nacional del PSC de Salvador Illa.PSC
Arxivat a