L'equip de govern de l'Ajuntament de Vic ha fet la valoració dels primers 100 dies de mandat aquest dilluns al matí en un acte que ha tingut per escenari la seu de la Xarxa de Serveis Urbans, "un fet que no és casual", tal com explica l'alcalde Albert Castells. Durant el passat mandat, el consistori iniciava la reestructuració de l'àrea de Manteniment i Serveis amb la creació d'aquest nou organisme autònom -sense el suport de l'oposició-, el qual ha entrat en ple funcionament els últims mesos amb l'objectiu "de construir una administració moderna, eficient i competitiva per afrontar el canvi climàtic i la transició energètica".
Castells posa de manifest que el primer gran repte del mandat ha estat articular "un govern sòlid i cohesionat" després dels resultats del 28-M, que deixaven l'estampa d'un consistori plural format per set formacions polítiques on Junts perdia la majoria absoluta aconseguida als comicis del 2019 amb Anna Erra al capdavant. "Hem format un govern preparat per afrontar els reptes dels pròxims anys", remarca el batlle en referència a l'acord de govern amb Ara Pacte Local.
Els primers 100 dies del nou govern vigatà "han sigut de feina interna" així com "de fer molta vida al carrer" coincidint amb l'estiu i l'arribada de la Festa Major, el Festival Nits o el Mercat de Música Viva. L'alcalde vigatà remarca que s'han entomat els projectes iniciats el passat mandat i en destaca la culminació de les obres i la reobertura del Portalet o el nou sistema de regulació i pagament de les zones d'aparcament de la ciutat.
Primers contactes amb els municipis veïns
Albert Castells ha iniciat els primers contactes amb les alcaldies veïnes amb l'objectiu d'exercir "la capitalitat" de comarca. La mobilitat entre municipis, la lluita contra l'incivisme i l'aposta per la seguretat ciutadana –principalment amb Gurb i Calldetenes- o el futur polígon industrial comarcal a Folgueroles, són alguns dels temes que s'ha posat sobre la taula els darrers dies.
La transformació del sector econòmic d'Osona "cap a models d'economia circular" també és un dels grans reptes de mandat de l'equip de govern de Vic "per afrontar la revolució digital i tecnològica que estem vivint", apunta Castells.

Albert Castells, aquest matí durant la valoració dels primers 100 dies de mandat. Foto: Laura Busquets / ACN Foto: Laura Busquets / ACN
Amb la vista posada a "les grans ciutats del país"
Els primers mesos mandat també han servit per reestructurar el nou consistori. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Vic ha incorporat una nova àrea de Llengua i que s'emmiralla en la proposta que posava en marxa l'Ajuntament de Girona. Els vincles que ha teixit Vic durant els darrers anys també arriben fins a Lleida, ciutat amb la qual es comparteix el Congrés BIT de bioeconomia, amb Granollers en el marc del creixement de la UVic-UCC o amb els alcaldes de la C-17 "per parlar d'infraestructures", i amb Barcelona, "amb qui tenim els reptes de combatre la qualitat de l'aire".
[noticia]70326[/noticia]
D'altra banda, Castells subratlla que s'han tingut contactes amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya "per temes d'infraestructures" com els Centres d'Atenció Primària, l'Hospital de Vic, els jutjats o equipaments educatius. I amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana "per reactiva l'Oficina Tècnica de l'R3" i "avançar pel desdoblament de la línia".
La seguretat i la convivència, la principal preocupació del nou govern
A Vic, com a la majoria de les ciutats del país, la campanya electoral pel 28-M va estar marcada per la seguretat. Ara, 100 dies després de les eleccions, Albert Castells continua admetent que aquesta és la principal preocupació de l'equip de govern que lidera.
En aquest sentit, explica que s'ha demanat per aquesta tardor una Junta de Seguretat a Interior amb l'objectiu de traslladar a les autoritats "l'enorme preocupació" en matèria de reincidència, "exigir" millores en el sistema judicial i dotar a l'administració local de més eines "per combatre accions delinqüencials i conductes incíviques", destacant "la problemàtica" dels patinets elèctrics.
El català, en el punt de mira
L'Ajuntament de Vic ha incorporat una nova àrea que s'ocuparà de les qüestions relacionades amb la llengua, capitanejada per la regidora Bet Piella i amb l'objectiu de garantir que la llengua i la cultura catalanes continuïn sent "el pal del paller" de la cohesió social a la ciutat.
En aquesta línia, Castells insisteix en la preocupació del consistori "pels esdeveniments presents": "El català viu un moment històric i d'amenaça, i pot veure compresa la seva existència com a llengua minoritària al món". És en aquesta direcció que s'ha creat la nova regidoria des d'on ja es treballa en un pla d'acció i un reglament d'ús del català a la ciutat.

L'equip de govern, format per Junts i Ara Vic, durant la valoració dels primers 100 dies de mandat. Foto: Irene Giménez
I el Mercat Municipal i el Club Patí Vic?
Un punt i a part és el que cal dedicar al Mercat Municipal, que aturava definitivament la seva activitat aquest juliol després d'anys d'incertesa. Actualment, la concessió d'aquest equipament està en procés d'extinció i, per tant, de tornar a mans municipals, una situació que ha permès als tècnics treballar en un estudi per valorar les patologies de l'edifici i arribar així al desenllaç final. En aquests moments, el consistori assegura haver iniciat converses amb el sector comercial per definir "el model de mercat" que millor s'adapta "a les necessitats del segle XXI".
[noticia]70196[/noticia]
Pel que fa al Club Patí Vic, adquirit per l'Ajuntament a finals del passat mandat, el batlle recorda que s'està avançant en la seva posada a punt.
Nova ronda de contactes amb els grups de l'oposició
Les pròximes setmanes seran decisives pel que fa a la configuració dels pressuposts 2024, el Pla d'Inversions i el Pla d'Acció Municipal (PAM), pels quals el govern, en condició de minoria, necessitarà suport polític per tirar-ho endavant. En aquesta línia, Castells anuncia noves trobades amb els grups municipals que configuren l'oposició, la majoria dels quals continuen reclamant que es facin públiques les línies mestres de l'acord Junts-Ara Pacte Local.
Preguntat per aquesta última qüestió, l'alcalde de Vic insisteix que és "un govern en minoria" i que els "fonaments bàsics" del pacte són "com enfocar el mandat i la gestió de la ciutat", encara que remarca que es tracta d'una aliança "en construcció".
D'altra banda, durant l'última sessió plenària l'oposició també reclamava que s'aclareixin els possibles acords que es poden haver teixit amb els regidors socialistes, després que aquests votessin favorablement al cartipàs: "El PSC va fer una aposta a la governabilitat de la ciutat fent un vot de confiança i actuant amb responsabilitat", remarca l'alcalde de Vic, que es mostra obert a parlar amb tots els grups que configuren el consistori.