
Després del comunicat d'ahir de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), en què va considerar "inadmissible negar unilateralment la sobirania d'Espanya" , amplis sectors de l'Església catalana demanaven als seus bisbes que responguessin, i ho han acabat fent, just l'endemà, un tempo força més accelerat del que és habitual. En un comunicat oficial de la Conferència Episcopal Tarraconense, no dubten en apel·lar al Compendi Doctrina Social de l'Església per rebatre a la CEE dient que "en un règim democràtic, cada ciutadà ha de poder manifestar les pròpies conviccions".
La Confrència Episcopal Tarraconense aplega tots els bisbes de Catalunya, entre els quals hi ha el de Vic, Romà Casanova. També hi són els de Barcelona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Girona, Vic, Solsona, Urgell, Lleida, Tarragona i Tortosa. El de Solsona, de fet, ja va afirmar durant l'homilia de la festa major de Solsona que "els catòlics, si voleu, podeu ser independentistes" .
Els bisbes catalans reconeixen la "legitimitat moral" de "totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i que recerquin amb paciència la pau i la justícia".
"L'Església vol continuar servint la societat catalana, com ha fet al llarg dels segles, tot reconeixent els canvis profunds, socials i culturals que s'hi han produït en els últims anys i també els que s'estan produint en aquests darrers mesos", afirmen els bisbes catalans, en referència sobretot a la manifestació independentista de la Diada.
Els bisbes volen posar en valor "la democràcia, el diàleg i la voluntat d'acord com a formes de resolució de conflictes", creuen que és "deure de tots, especialment els governants, d'afavorir sempre el bé comú com a objectiu prioritari", i, en el que es podria considerar una referència velada a la CEE, mostren el seu rebuig "a tota actitud adreçada a atiar la divisió social o la violència".
A favor del debat
Els màxims representants de l'Església a Catalunya reconeixen que el debat Catalunya-Espanya és més present que mai, i tenen clar que el sentiment independentista ha augmentat notablement. Arribats a aquest punt, ressalten que qualsevol tipus d'eleccions només es pot considerar democràtic "si els ciutadans, a més de gaudir de les condicions externes que assegurin l’absència de coacció, també reben una informació verídica i completa de les diferents opcions polítiques, de manera que puguin fer-se un judici responsable a l'hora de decidir el seu vot".
Reconeixen que no els correspon entrar en aquest debat, però defensen "la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i que recerquin amb paciència la pau i la justícia", alhora que "encoratgen el camí del diàleg i l'entesa entre totes les parts interessades a fi d’assolir solucions justes i estables, que fomentin la solidaritat i la fraternitat".
