El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya participarà activament a la 29a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP29), que se celebra de l'11 al 22 de novembre a Bakú, a la República de l'Azerbaidjan. El principal objectiu de la cimera –reunirà líders de governs, empreses i societat civil de 197 països- és abordar el repte de la crisi climàtica i la limitació de l'escalfament global del planeta.
Sergio Ponsá, director del Centre BETA, serà el representant de la institució i intervindrà en tres sessions del Pavelló del Mediterrani –els dies 14 i 15 de novembre-, on defensarà la importància de fomentar la recerca i la innovació com a eines essencials per afrontar els reptes ambientals a la regió mediterrània, una de les més afectades pel canvi climàtic. No és la primera vegada que el Centre BETA participa en la cimera: el 2022 també ja va ser present a la COP27 a Sharm El-Sheikh (Egipte). En aquella ocasió es va parlar dels sistemes agroalimentaris en el marc del desenvolupament sostenible, l'economia circular i la reducció d'emissions d'efecte hivernacle, entre altres temes.
La participació del Centre BETA
La presència del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC és significativa, ja que acumula experiència en programes de cooperació euromediterranis i forma part del grup de treball sobre canvi climàtic de la Unió pel Mediterrani. A la COP29, Ponsá parlarà dels beneficis, el valor afegit i l'impacte real dels projectes de transició verda a la regió Mediterrània, presentarà casos d'èxit d'innovació en el foment de l'economia circular en països de la ribera nord i sud del Mediterrani o parlarà de l'experiència d'alguns projectes coordinats pel Centre BETA que han servit per difondre i implementar formes innovadores de sistemes agroforestals que poden ajudar a fer alguns paisatges agrícoles mediterranis més sostenibles i resilients.
Per Ponsá, l'aposta euromediterrània és clau, ja que "molts dels desafiaments són compartits entre el nord i el sud del Mediterrani, i per això és necessària una perspectiva global, una visió que fins fa poc no era prioritària per a la Unió Europea, però que ara és un compromís ferm". "Intentem que les iniciatives que provenen de Brussel·les tinguin més en compte la realitat mediterrània", explica Ponsá.