Aquest 2024 serà el primer any en què l'escalfament del planeta superar els 1,5 ºC respecte a l'era preindustrial. Aquesta fita sobrevolarà la COP29 de Bakú, que s'ha inaugurat aquest dilluns al matí amb el gran repte d'acordar un nou objectiu de finançament climàtic. Ho fa amb la ressaca de la victòria de Trump als Estats Units i les absències de bona part dels principals caps d'estat que abonen la sensació d'una cimera “aigualida”.
No abandonar l'objectiu dels 1,5 ºC
“No ens podem permetre que els 1,5 graus se'ns escapin de les mans”. Amb aquestes paraules Simon Stiell, secretari executiu del Conveni de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic ha inaugurat la COP29 de Bakú. En aquest sentit, el missatge és recurrent: per molt que enguany se superin de manera puntual -i molt probablement permanentment a finals de la dècada- és un objectiu que no es pot abandonar. La reflexió és clara: si ara ja els impactes són catastròfics -només cal veure exemples propers com la DANA del País Valencià-, tot el que sigui superar els 1,5 ºC d'escalfament és inassumible.
En els darrers anys s'han acumulat les crítiques per la manca d'avanços a les cimeres climàtiques. Stiell les ha defensat recordant que és l'únic instrument global per abordar la crisi climàtica i ha assegurat que el “procés funciona”: “Si no ho tinguéssim, la humanitat s'encaminaria cap als cinc graus d'escalfament global”. És una manera de veure-ho: l'altra és que amb les polítiques actuals ens dirigim cap a un escenari de +3,1 ºC i que el compliment estricte dels compromisos estatals només ho rebaixaria a una finestra de 2,6-2,8.
Simon Stiell, en la sessió inaugural de la COP29, ha recordat els objectius de Bakú. La principal, en la batejada cimera del finançament com ha recordat Sultan Ahmed al-Jaber, president de la COP28, és acordar un nou objectiu global en aquest àmbit, que substitueixi els 100.000 milions de dòlars anuals. “Si almenys dos terços dels estats del món no poden permetre's reduir ràpidament les emissions, totes les nacions pagaran un preu brutal”, ha assenyalat. “El finançament de la lluita contra el canvi climàtic no és caritat”, ha afegit.
In tough times, I don’t go in for hopes and dreams.
— Simon Stiell (@simonstiell) November 11, 2024
We need human ingenuity and determination to overcome the global #climate crisis.#COP29 needs to stand and deliver - especially on climate finance.
Now is the time to show that global cooperation is rising to this moment. pic.twitter.com/QUaK2mK6OS
També ha destacat la necessitat de posar en funcionament els mercats internacionals de carboni, acordant els detalls de l'Acord de París, avançar en mitigació -pocs mesos abans que els estats hagin de presentar els nous compromisos de reducció d'emissions- així com acordar indicadors d'adaptació. “No es pot gestionar el que no es mesura”, ha conclòs.
Una cimera plena d'absències
La COP29 se celebra amb l'impacte emocional de la victòria del negacionista Donald Trump als EUA. L'encara president, Joe Biden, no serà a Bakú per a la trobada de caps d'estats que se celebrarà aquest dimarts i dimecres. També fallaran a la cita líders d'altres grans potències com el rus Vladimir Putin, el xinès Xi Jinping i el brasiler Luiz Inácio Lula de Silva -malgrat acollir l'any vinent la COP30-. Altres absències notables: el primer ministre canadenc Justin Trudeau, el primer ministri indi Narenda Modi o l'australià Antony Albanese, així com el rei britànic Carles, encara recuperant-se del càncer que pateix.
Entre els líders europeus, es notarà l'absència sonada d'Úrsula von der Leyen, presidenta de la Comissió, però també de l'alemany Olaf Scholz, en plena crisi de govern, així com del francès Emmanuel Macron, tradicional aliat d'Armènia, país enfrontat amb l'Azerbaidjan. En canvi, Pedro Sánchez sí que serà a Bakú, l'endemà d'un consell de ministres extraordinari per aprovar nous ajuts als afectats per la DANA.
Bakú, la capital de Azerbaidjan acull la 29a Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unindes per al Canvi Climàtic. Impacte, el canal d'emergència climàtica de Nació, en realitza un seguiment especial. Podeu consultar totes les informacions aquí.
- La prèvia més completa: finançament climàtic i 10 qüestions clau més de la COP29 de Bakú.
- Què és una COP? Per què la cimera del clima de Bakú és la 29? Quants països hi participen?Preguntes amb resposta de la cimera climàtica.
- Un amfitrió incòmode. Azerbaidjan, la dictadura cobejada que acull la COP29 de canvi climàtic; per Pep Martí.
- Butlletí Impacte: si les COP de canvi climàtic no existissin, s'haurien d'inventar.
Vuit visions catalanes sobre la COP29 de Bakú:
- Sonsoles Letang, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Transició Ecològica: «Com més alta sigui la temperatura global, més probable serà patir desastres com el del País Valencià».
- Marc Serra, responsable d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona: «No podem caure en el negacionisme o el retardisme climàtic per por de perdre vots».
- Bruna Cañada, investigadora en justícia financera a l'Observatori del Deute en la Globalització: «El finançament climàtic no pot generar més deute als països empobrits».
- Anna Pérez Català, investigadora a l'Institut per al Desenvolupament Sostenible i les Relacions Internacionals (IDDRI) de París: «Hauria de ser una COP important, però no soc massa optimista».
- Jordi Vilardell, periodista especialitzat en emergència climàtica i president de Renovem-nos: «La transició energètica va ràpida, però l'escalfament molt més».
- Olga Alcaraz Sendra, directora del Grup Governament del Canvi Climàtic de la UPC: «Si Trump aposta pels combustibles fòssils, els Estats Units perdran competitivitat».
- Alicia Pérez-Porro, responsable de Relacions Internacionals del CREAF: «Les solucions basades en la natura són claus per adaptar-nos al canvi climàtic».
- Víctor Cusí, president de la patronal EolicCat: «S'ha d'incentivar l'electrificació en tots els àmbits, també en la reconstrucció per la DANA».
I també cal tenir en compte
- El 2024 tornarà a batre el rècord anual i serà el pprimer any en superar el temut escalfament d'1,5 ºC.
- El planeta bat un nou rècord d'emissions i s'encamina a un escalfament de 3,1 ºC.
- L'impacte climàtic de la victòria de Trump a pocs dies de la COP29: «Podem dir adeu a l'objectiu de l'Acord de París».