El cap de la Policia Local de Manlleu, Moisès Gimeno, detallava als mitjans de comunicació algunes de les dades més notables de l'últim any -durant el període de l'agost del 2022 al juliol del 2023-, com la reducció dels fets delictius en un 7,8%. En aquesta línia, apuntava que a la ciutat es produeixen 43,8 delictes per cada 1.000 habitants, una mitjana que està "per sota" si es compara amb la de la Regió Policial Central. Per tipologies penals, disminueixen els delictes contra el patrimoni, contra les persones, la seguretat viària i contra l'ordre públic, però augmenten els delictes contra la salut pública o les estafes per internet.
També s'han reduït els robatoris amb força en un 24,1% o els robatoris amb violència i/o intimidació en un 4,3%. Pel que fa a les detencions, se n'han efectuat 106, el 75% de les quals dutes a terme per la Policia Local, mentre que el perfil més habitual és el d'home (93,6% dels casos), major de 36 anys (42,2%) i de nacionalitat Espanyola (43,1%) i marroquina (41,3%). Continuant amb la mateixa tònica, les infraccions administratives s'han reduït un 9,5%, però els incidents i les denúncies de convivència i civisme han augmentat. Pel que fa a l'accidentalitat, aquesta s'ha reduït un 29,6%, igual que els atropellaments (-45,5%) o els delictes contra la seguretat viària (-20,5%).
[noticia]70268[/noticia]
"Són dades bones"
La regidora de Seguretat Ciutadana, Lluisa Bautista, valora positivament les xifres presentades a la reunió d'aquest dimecres amb els diferents cossos de seguretat. En aquesta línia, també remarca que a la trobada "s'ha posat en relleu la feina que fa la policia de Manlleu", unes tasques que ha pogut seguir en primera persona just després d'estrenar-se com a regidora, en el marc de l'operatiu efectuat per a la Festa Major d'aquest agost.Continuar potenciant la col·laboració entre els diferents cossos de seguretat a Manlleu és una de les conclusions a les quals s'arribava durant la reunió. Un treball conjunt que "no només es farà a nivell de recursos humans, sinó que d'aquí a uns mesos tindrem la nostra pròpia comissaria de Policia", explica Bautista. Un espai que, des de l'Ajuntament, han posat a disposició de la resta de policies, per exemple, "per a fer el DNI o l'expedició de passaports" perquè la ciutadania de Manlleu "no s'hagi de desplaçar".
L'alcalde de Manlleu, Arnau Rovira, insisteix en el fet de "continuar invertint en seguretat" i destaca "l'extraordinària" col·laboració "amb els Mossos d'Esquadra de Vic". Amb tot, recalca que "els mitjans humans i tècnics" són limitats i, per aquest motiu, l'equip de govern continuarà reclamant la nova comissaria de Mossos a Manlleu: "Seguirem en aquesta línia, serem molt pesats". Rovira avança que en les pròximes reunions de la Junta Local de Seguretat, faran propostes d'espais per ubicar-hi aquest equipament.

Bautista, Rovira i Gimeno atenent els mitjans de comunicació després de la Junta Local de Seguretat de Manlleu. Foto: Irene Giménez
Aposta per l'ús de la tecnologia en matèria de seguretat
La disminució dels fets delictius a la capital del Ter és fruit d'una exhaustiva anàlisi per part dels diferents actors competents en matèria de seguretat, explica Gimeno. La posada en marxa de l'aplicació mòbil, la instal·lació de càmeres en alguns punts del municipi o la incorporació de la unitat canina (K9) i la GREIP són algunes de les accions estratègiques que s'han dut a terme per "reduir la percepció d'inseguretat", a més del "treball transversal" i la cooperació amb la resta de policies.La utilització de la tecnologia també ha estat un punt d'inflació en aquest sentit, com per exemple, l'ús de drons. Una pràctica que la Policia Local de Manlleu ja va emprar durant la Volta Ciclista a Catalunya i que, durant alguns actes de la Festa Major de la ciutat, també s'ha utilitzat. Aquest últim, un dispositiu polèmic que ha provocat divisió d'opinions entre la ciutadania, i que Bautista ha defensat: "No era una eina 100% policial sinó que també era de mobilitat. El dron podia volar de manera silenciosa i ningú s'hauria adonat de la seva presència, però en un exercici de transparència, vam apostar perquè en tot moment es visualitzés".