Tal com explica el GACO, les aus passen per la comarca en època de migració: durant la migració prenupcial i la postnupcial. La prenupcial és l'etapa que migren del sud cap al nord per anar a criar, que s'acostuma a donar a finals de gener i principis de febrer. Després de passar l'hivern a l'Àfrica subsahariana, comencen arribar a Europa ocupant les zones més temperades. Un cop han criat, tornen cap a l'Àfrica, entre mitjans d'agost i setembre. Aquesta és la migració postnupcial i, per tant, la que estaven fent les 700 cigonyes de Sant Quirze de Besora.
Una nit per terres osonenques
En període de migració solen fer parades d'una nit, segons explica el grup d'anellament. Arriben al vespre, pasturen una estona i busquen llocs alts on passar la nit, com les teulades, arbres alts o torres elèctriques. Precisament aquesta és una trampa mortal per aquestes aus. L'endemà següent s'agrupen en un camp i esperen les primeres tèrmiques del matí (al voltant de les 10-11 del matí), quan el sol començar escalfar el terra. Emprenen així una etapa més del seu llarg viatge.
Mentre aquestes cigonyes passen per Osona, el GACO aprofita per intentar llegir les anelles que porten les aus a través d'uns telescopis terrestres. El grup col·labora amb aquests seguiments i, de les que van poder llegir, van determinar de les que hi havia a Sant Quirze, 21 van ser anellades a Alemanya (excepte una a Suïssa); i de les 61 de Saderra, 51 eren alemanyes, 5 suïsses i 5 franceses.

Cigonyes alçant el vol a a Sant Quirze de Besora. Foto: Bet Font (GACO)