Picasso, un pintor misogin? Un doctorat analitzarà les acusacions que pesen sobre l'artista
Des de la UAB s'analitzarà l'obra del malagueny des d'una perspectiva de gènere
Ara a portada
Publicat el 06 de maig de 2022 a les 18:39
Per primera vegada, el Museu Picasso abordarà pròximament les acusacions de misogínia que han anat sortint durant els darrers temps contra el pintor malagueny. En el marc del Doctorat Picasso, que s'imparteix a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), se celebrarà el simposi "Lectures ginocèntriques de l'obra de Picasso", en el qual participaran diversos professionals del món de l'art i de la museística.
Així doncs, l'11 de maig s'organitzaran diverses ponències on s'abordaran "tòpics, idees preestablertes i llocs comuns" que pesen sobre la seva obra a partir de les eines de la història de l'art, la filosofia, la sociologia i les teories sobre la creativitat des d'una mirada de perspectiva de gènere. L'objectiu és "portar el debat a un nivell superior, més enllà d'una visió de l'art que s'alimenta dels relats sorgits de la psicologia del nom propi".
Entre els convidats professionals hi haurà: les doctores Jèssica Jaques i Androula Michael, Elena Llorens (conservadora, Museu Picasso Barcelona), Rosario Peiró (responsable de l’àrea de col·leccions, Museo Reina Sofia), José Lebrero (director artístic, Museo Picasso Málaga), Cécile Debray (directora, Musée Picasso Paris), Nancy Berthier (directora, Casa de Velázquez) o Emmanuel Guigon (director, Museu Picasso Barcelona).
Tots ells reflexionaran sobre qüestions que han estat plantejades durant el transcurs del primer semestre del curs del Doctorat Picasso (2021-22). Entre els quals, els desafiaments que suposa organitzar avui una exposició de l'artista amb una mirada feminista i qüestionant els interrogants incòmodes de la seva vida.
"Quin sentit té centrar-se únicament en la relació amb les seves dones i companyes, si el que s’hauria de tenir en compte és més aviat el lloc que la dona i l’element femení ocupen en la seva obra, tan plàstica com literària?", és una de les preguntes que llença el simposi.
La trobada també s'interessarà per com es pot garantir la pluralitat de veus en les institucions picassianes (museus, acadèmia, bibliografia, exposicions) i oferir al públic els mitjans "per superar l’hegemonia dels discursos dominants".