Aragonès celebra la fi del «malson de la repressió» i dona per inaugurada l’etapa de la «llibertat»

El president, que situa l'aprovació de l'amnistia en "un gran dia", preveu que s'haurà de batallar l'aplicació correcta de la llei davant dels jutges que intenten fer política

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dijous al Parlament.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dijous al Parlament. | Mariona Puig / ACN
07 de març del 2024
Actualitzat a les 14:10h
S'acaba un "malson" i comença una nova etapa, la de la "llibertat de Catalunya". Així veu el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'aprovació de l'amnistia al Congrés després que s'hagi desencallat un acord d'última hora entre ERC, Junts i el PSOE. "Avui és un gran dia perquè comença el camí per acabar amb la repressió. L'aprovació de l'amnistia és l'inici del final d'un malson, un malson en forma de repressió que ha suposat presó, que suposa exili, i que ha suposat l'amenaça sobre centenars de persones per defensar la causa de la independència", ha declarat el cap de l'executiu en una atenció als mitjans des del Parlament.

El president, a diferència dels màxims dirigents d'ERC -Oriol Junqueras i Marta Rovira- no ha entrat a valorar si la llei és més o menys robusta amb els canvis incorporats, i s'ha limitat a celebrar la seva aprovació. Des d'ERC consideren que els canvis han estat "estètics", mentre que des de Junts defensen que resolen "forats". En qualsevol cas, Aragonès considera que l'aprovació de la llei reconeix que la repressió de l'Estat ha estat "il·legítima", ha dit Aragonès, que considera que amb aquest moviment es dona la raó a l'independentisme i la seva causa. Ha agraït a tots els grups parlamentaris el seu vot favorable a l'amnistia per obrir una nova "etapa de drets i llibertats" a Catalunya. 

Ha assegurat que malgrat que avui sigui "un gran dia", encara queda "molt camí per recórrer", però que el faran amb la força que els dona la llei. El text jurídic blinda tots els afectats? Aragonès ha defensat que "blinda al màxim" els represaliats, i ha esperat que els tribunals facin una aplicació d'acord amb el "contingut i l'esperit de la norma".

"Estic convençut que l'aplicació correcta de la llei arribarà i probablement en alguns casos haurem de batallar perquè hem vist actuacions en les últimes setmanes orientades a intentar impedir l'acord d'avui", ha afegit. Amb tot, ha assegurat que la llei és una "mala notícia" per aquells que des de l'Audiència Nacional -en referència al jutge Manuel García Castellón- i des del Tribunal Suprem han intentat "fer política amb el codi penal".