Borràs reclama refer la «unitat independentista» a la mesa del Parlament per investir Puigdemont

La presidenta de Junts demana buscar "tots els suports i totes les aliances" abans del 10 de juny per facilitar que l'expresident sigui el primer a sotmetre's a un debat d'investidura, tot i no tenir els vots per ser elegit

Laura Borràs, en un míting de Junts
Laura Borràs, en un míting de Junts | Junts
03 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:01h

La setmana que arrenca culminarà amb l'escrutini de les eleccions europees, un nou examen per al conjunt de l'independentisme. Però les forces sobiranistes posaran més esforços aquesta setmana en la negociació de la mesa del Parlament. El 10 de juny, l'endemà dels comicis europeus, s'ha de constituir la cambra catalana i l'elecció dels integrants de l'òrgan de govern i la presidència pot condicionar el camí cap a la investidura. I Junts ja ha començat a pressionar ERC per crear l'escenari que permeti a Carles Puigdemont presentar-se a un debat d'investidura. La presidenta de la formació, Laura Borràs, ha demanat refer la "unitat independentista" per pactar la mesa del Parlament i facilitar que l'expresident de la Generalitat sigui el candidat a la presidència, encara que no tingui els suports garantits.  

Borràs, que tant en la campanya electoral del 12-M com en els dies posteriors va mostrar un perfil baix, s'ha explicat aquest dilluns a El Matí de Catalunya Ràdio. La presidenta de Junts ha fet una crida als partits independentistes a recuperar la "força" perduda a les urnes amb un pacte a la cambra catalana: "S'han de buscar tots els suports i totes les aliances. El primer objectiu és la mesa del Parlament. I treballarem incansablement per tenir una mesa independentista". Si aquest acord es produís, Borràs entén que Puigdemont podria presentar-se primer a la investidura, per davant de Salvador Illa: "Puigdemont s'ha guanyat ser el candidat a la investidura".

L'expresidenta del Parlament ostenta el càrrec de presidenta del partit, posició que pretén conservar. Davant la possibilitat que Puigdemont pogués exercir com a líder orgànic de la formació -un retorn a les responsabilitats domèstiques que el mateix Xavier Trias va demanar en públic-, Borràs ha evitat verbalitzar la voluntat de fer un pas al costat, per bé que ha dit que sempre atendrà la voluntat de l'expresident de la Generalitat. "A Puigdemont no li cal disposar d'un càrrec orgànic per ser el líder de Junts", ha respost, amb l'afegit que va "deixar de ser president perquè ho va voler".

Borràs també s'ha manifestat sobre la llei d'amnistia, aprovada dijous passat al Congrés dels Diputats i encara no publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Ha recordat que la norma validada "esmena a la totalitat" l'acció dels governs i tribunals espanyols de "repressió a l'independentisme". Sobre la possibilitat que pugui beneficiar-se'n -Borràs està inhabilitada després de ser condemnada en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes-, l'encara presidenta de Junts ha apuntat que la llei és "inclusiva" i "omnicomprensiva". Ha recalcat, això sí, que el que persegueixen els seus advocats és l'"anul·lació de la causa".