Cinquanta anys després de la seva execució pel franquisme, Salvador Puig Antich reapareix al teatre. L'espectacle Puig Antich, cas obert ha començat aquesta setmana els assajos a la Nau Ivanow i es podrà veure a la presó Model del 4 al 9 de novembre. L'obra és una adaptació escènica del llibre del periodista Jordi Panyella i està dirigida per Jordi Pérez Solé amb text de Mercè Sarrias, i es finançarà a través d'una campanya de micromecenatge a Goteo.org. Té el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Institut de Cultura de Barcelona.
Els actors Carme Sansa, Bàrbara Roig i Marc Pujol portaran a escena el muntatge, que mostra tres moments diferents. El primer presenta els fets del 1974, quan el jove anarquista va ser mort a garrot vil després de ser acusat de matar un policia, Francisco Anguas, enmig d'un tiroteig en el moment de la seva detenció.
L'espectacle s'endinsa després en els intents de les germanes Puig Antich de reobrir el cas davant el Tribunal Suprem -una batalla encara pendent- i mostra un testimoni clau, Enric Palau, un funcionari judicial que va conèixer des de dins el procés. Finalment, l'obra ofereix una mirada als fets des del 2024 que inclou el testimoni dels qui el van conèixer i van estudiar les irregularitats del judici que el va condemnar.
El muntatge juga amb les imatges, el so i la paraula, introduint materials molt simbòlics, com una Olivetti, piles d'expedients, despatxos d'advocats, mòbils... Però cap de tant representatiu i ferotge com el ferro, segurament el més present en els mesos finals de Salvador Puig Antich, des de la detenció emmanillat a la porta de la cel·la, de la llitera de la Model al cargol del garrot.
Panyella va publicar el 2014Salvador Puig Antich, cas obert: La revisió definitiva del procés, que s'ha reeditat amb motiu dels 50 anys de l'execució. Continuen dempeus moltes preguntes sense resposta: quantes bales va rebre el policia Franscisco Anguas? Quines bales provenien d'un altre dels policies presents? Per què el tribunal no va voler escoltar testimonis de la defensa? Per què es va fer una autòpsia en una comissaria?
L'intent de la jutgessa argentina María Servini de dur davant de la justícia els responsables polítics d'aquella època, l'any abans de la mort de Franco, van xocar amb la llei d'amnistia espanyola del 1977. L'any 2007, la sala militar del Tribunal Suprem va rebutjar la revisió del procés que continua reclamant la família. Amb tot, dos dels cinc magistrats van considerar que Puig Antich no havia tingut un judici just. Ara, el cas retorna a escena.