
La cimera pel Dret a Decidir celebrada aquest vespre a Palau ha acabat amb un acord però amb una polifonia de matisos dels participants amb els que tothom ha posat els seus peròs. Polifonies que han anat des de la petició de la CUP per accelerar els temps, a l'atemperament d'ICV-EUiA, a la pau explicada per CiU, la certa satisfacció d'ERC i la crítica sobretot del PSC que ha estat el més crític i que ha posat condicions per continuar en el procés al qual, de moment, no s'hi integrarà . I la unitat és que a priori, tothom vol celebrar la consulta. Com ha apuntat el portaveu del Govern, Francesc Homs, "el dret a decidir continua avançant", més enllà dels 107 diputats.
En aquest sentit, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha emplaçat partits i institucions de la societat civil catalana a tancar un document que expressi els objectius, el funcionament i la composició del Pacte pel Nacional pel Dret a Decidir. Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha sortit satisfet de la cimera i s'ha mostrat convençut que haurà servit per incorporar sindicats, patronals i associacions en el procés cap a la consulta. "Ens hem reunit per garantir que la societat tindrà un paper protagonista en el procés", ha assegurat Junqueras.
Per part del PSC, Navarro s'ha mostrat crític i amb ferotgia a les formes i ja ha advertit que, ara com ara, els socialistes catalans no hi seran al Pacte Nacional pel Dret a Decidir sinó s'accepten les seves condicions com ara la "neutralitat" del Govern en el procés.
Pel que fa ICV-EUiA, Joan Herera ha lamentat que la cimera hagi començat "sense ordre del dia" i hagi acabat "sense pla de treball", però malgrat tot ha celebrat que hi haurà Pacte nacional a l'àmbit parlamentari per liderar el procés de la consulta, una insistent reclamació dels ecosocialistes.
I la CUP ha estat força contundent, el seu portaveu Quim Arrufat ha demanat "accelerar el temps del dret a decidir" i celebrar assemblees territorials per avançar a través de la societat organitzada.