El Parlament ha aprovat "traslladar una queixa formal" a instàncies i tribunals internacionals sobre els casos en què la justícia espanyola actuï contra el principi de llibertat d'expressió i el principi d'inviolabilitat dels càrrecs electes. Una moció presentada per JxSí que ha estat aprovada amb els vots de la CUP i de CSQP, mentre que la resta hi han votat en contra.
Precisament, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han apel·lat al principi d'inviolabilitat dels diputats per defensar la decisió de la Mesa de permetre la votació sobre el referèndum unilateral en el darrer debat de política general. La moció aprovada assegura que, en aquests casos, el Parlament recorrerà al Consell d'Europa, al Consell de Drets Humans de l'ONU, al comitè de drets humans, a l'alt comissionat per als drets humans de les Nacions Unides, al comissari de justícia de la UE i al Tribunal Europeu dels Drets Humans.
La moció aprovada "reprova" la investigació oberta contra Forcadell i quatre membres de la Mesa i constata que "el sol fet d'haver admès a tràmit la querella suposa una intromissió del poder executiu i el poder judicial a la tasca dels representants dels ciutadans i contra la llibertat d'expressió i el dret de participació política". La investigació no només afecta la presidenta del Parlament, sinó també al vicepresident primer, Lluís Corominas, i als secretaris Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.
El Parlament també insta el Govern a traslladar el contingut de la moció aprovada per denunciar la "intromissió" a la tasca del Parlament a tots els àmbits, especialment, a les institucions europees i internacionals que vetllen per garantir els drets fonamentals i les llibertats individuals i comunitàries.
D'altra banda, la moció aprovada constata que els càrrecs electes tenen dret a debatre, a defensar les seves posicions ideològiques, a votar sobre totes les qüestions i a impulsar tota mena d'iniciatives sense que, per aquest motiu, es puguin emprendre actuacions judicials contra ells. I el text aprovat afegeix que per garantir el principi de llibertat d'expressió és "imprescindible" que la justícia espanyola actuï respectant el principi d'inviolabilitat parlamentària.
La cambra catalana ha manifestat el seu "rebuig més enèrgic" a "l'escalada d'amenaces i d'accions" per part del govern del PP i d'altres representants institucionals i polítics de l'Estat que suposen una "clara regressió democràtica i que tenen per objecte més immediat la intimidació a representants electes i ciutadans per impedir la celebració d'un referèndum efectiu".
Crida internacional per a un referèndum acordat
El Parlament també ha demanat a la comunitat internacional el seu suport per aconseguir que el govern espanyol permeti un referèndum. Es tracta, segons la moció aprovada, de l'única manera possible de donar resposta a la demanda expressada pel poble català.
A més, JxSí ha acceptat diverses esmenes presentades per la CUP que parlen de la llibertat d'expressió com a dret també dels ciutadans, i no només dels càrrecs electes. En aquest sentit, el Parlament ha mostrat els seu suport a "totes aquelles persones que han estat violentades en l'exercici dels drets de manifestació, expressió i participació polítiques, especialment aquelles que han estat colpejades, detingudes o processades en exercici de la defensa de les llibertats públiques".
El PP titlla la moció de "deixalleria democràtica"
El diputat del PPC Alejandro Fernández ha titllat la moció de "deixalleria democràtica, subproducte de qualitat, llenguatge inflamat i alçada literària i política ínfima". Segons Fernández, la moció aprovada pel Parlament és un exemple de la "degradació del debat polític" a Catalunya. "Pretenen presentar Espanya, que és una de les millors democràcia, com un país totalitari", ha lamentat.
Per la seva banda, el diputat de JxSí Antoni Balasch ha denunciat que l'escalada de declaracions, com les que han fet referència a un cop d'estat, i les amenaces verbals o judicials suposen un "mobbing a la llibertat d'expressió i a la democràcia" i suposa "falsejar l'esperit de la democràcia".
El diputat de CSQP Joan Josep Nuet, investigat pel TSJC, ha defensat que la Mesa no pot censurar el debat d'idees al Parlament perquè estaria cometent un acte greu d'inconstitucionalitat, tenint en compte que el principi d'inviolabilitat parlamentària està recollit a la Constitució. "Tenim dret a parlar, a discutir i no tenen dret a condemnar-nos ni perseguir-nos judicialment per expressar idees. El que ens esta passant a nosaltres no ho desitjo per vostès, tinguem una democràcia plena", ha conclòs.
La diputada de la CUP Anna Gabriel ha demanat que es constitueixi el més aviat possible al comissió internacional perquè exerceixi un paper d'observació sobre el que està passant a l'estat espanyol. Una manera, segons Gabriel, de traslladar a la comunitat internacional la vulneració de drets humans.
Per la seva banda, el diputat de Cs Carlos Carrizosa ha qualificat la moció de "vergonyosa" i el diputat del PSC Ferran Pedret "d'exagerada" perquè, segons el diputat socialista, el text aprovat fa un relat com si l'estat espanyol fos "opressor".