
Edifici del Tribunal Constitucional. Foto: José M. Gutiérrez
El Tribunal Constitucional (TC) admet que va actuar sense que existís cap precedent, però amb "urgència excepcional" dissabte quan va acordar prohibir la investidura a distància de Carles Puigdemont i li va exigir autorització judicial per acudir a la sessió d'aquest dimarts al Parlament. En la resolució completa de la interlocutòria, donada a conèixer aquest dilluns, es reconeix que "no existeix cap precedent" en la jurisprudència del tribunal, si bé s'aprecien "raons d'urgència" per adoptar la mesura sol·licitada amb la finalitat d'evitar "els danys que el govern espanyol pretén evitar a través de la suspensió".
El fet contrari suposaria buidar de contingut la prerrogativa que la Constitució reconeix el govern espanyol i que permet que els actes impugnats davant el TC quedin en suspens mentre es decideix sobre el fons, s'hi al·lega. Es tracta, segons assenyala la interlocutòria, de suspendre aquells efectes "que es derivin dels actes impugnats que puguin causar danys d'impossible o difícil reparació, garantint d'aquesta manera que, si finalment es decideixi l'admissió de la impugnació, quedi preservada la prerrogativa del govern espanyol".
L'esmentada "urgència excepcional" deriva, per tant, de la resolució del 25 de gener per la qual el president del Parlament, Roger Torrent va convocar la sessió d'investidura per a aquest dimarts. "Donada la situació processal en la qual es troba el candidat a president del Govern de la Generalitat i altres diputats del Parlament -un òrgan judicial ha dictat ordres de crida i cerca i ingrés a la presó contra els mateixos- i tenint en compte que el govern espanyol fonamenta en aquestes circumstàncies la suspensió dels acords impugnats", conclou el TC, resulta "necessari adoptar les mesures" cautelars abans assenyalades.
Precedents a posposar l'admissió
Sí que existien antecedents, però, sobre la facultat del tribunal de posposar la decisió sobre l'admissió o inadmissió de la impugnació i donar un tràmit previ d'audiència a les parts, que és el que també es va acordar el dissabte en atorgar deu dies per a la presentació d'al·legacions. Aquest precedent es va donar el 2004 a compte de la impugnació de determinades llistes electorals que es presentaven a les eleccions al Parlament Europeu.
L'alt tribunal diu que "no cal descartar" que la decisió que s'adopti quan es resolgui el fons de la petició del govern espanyol pugui incidir en els drets o interessos legítims dels diputats del Parlament, i per això reconeix la legitimació de Puigdemont i de la resta de diputats electes de JxCat per personar-se en el procediment. Les mesures cautelars adoptades -que no pugui haver-hi debat i votació en el Parlament de la investidura de Puigdemont com a candidat a través de mitjans telemàtics ni per delegació, la necessària autorització judicial i que els quatre consellers no puguin tampoc delegar el seu vot- "són d'adopció ineludible", insisteix el Constitucional.
Interlocutòria completa del TC suspenent la investidura by naciodigital on Scribd