Segons ha pogut saber NacióDigital, la interlocutòria acorda suspendre com a mesura cautelar l’ús de la denominació representant permanent que el Decret de 2/2015 atorga a Altafaj, que és també delegat del Govern a Brussel·les. La Generalitat va rebre ahir la notificació, l'està estudiant i té intenció de recórrer. El mateix Altafaj s'hi ha referit avui implícitament a través de Twitter:
Â
Serem el que el poble de Catalunya decideixi que hem de ser. Cap tribunal ni Govern espanyol decidirà el nostre futur. Som i serem.
— Amadeu Altafaj (@aaltafaj) 17 de setembre de 2016
La interlocutòria només afecta la utilització de la denominació "representant permanent". Fonts del Govern entenen que la mesura cautelar no s'estén a la capacitat de la Generalitat per nomenar un representant davant la UE, ni a les funcions i competències que té assignades el representant permanent. El govern espanyol ja va posar traves a la creació de la conselleria d'Exteriors que lidera Raül Romeva, i va actuar contra el decret que la definia. La Generlaitat va decidir canviar el nom oficial del departament, que ara es diu d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.
L'argument del Tribunal
El TSJC considera que hi ha un "risc de confusió" pel fet d’utilitzar la denominació de "representant permanent" ja que és una denominació d’ús habitual a nivell internacional i podria generar confusió a tercers estats i organismes internacionals respecte l'abast de l'acció exterior de la Generalitat.
Altafaj té una àmplia trajectòria a Brusel·les, concretament dins la Comissió Europea. A principis de maig, el Representant Permament de Catalunya a la UE es va veure enmig de la polèmica en transcendir que havia demanat de forma discreta una reunió entre Carles Puigdemont, president català, i Jean-Claude Juncker, president de la Comissió, que la va rebutjar.