Els nous ministres de Sánchez prometen el càrrec davant Felip VI

El traspàs de carteres entre els nous responsables polítics s'allargarà durant tota la jornada i el primer consell de ministres serà dimecres

Tots els ministres del govern espanyol amb el president Sánchez i el rei Felip VI
Tots els ministres del govern espanyol amb el president Sánchez i el rei Felip VI | Casa Reial
21 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:47h
El nou govern de Pedro Sánchez ja està formalment constituït. Els 22 ministres del PSOE i Sumar, anunciats el dilluns pel president de l'executiu espanyol, han promès el càrrec davant del rei Felip VI i ara ja és tot a punt perquè es posin mans a la feina. El primer a jurar el càrrec no ha estat cap dels vicepresidents, sinó el que ja s'ha denominat el 'superministre', Félix Bolaños, que més enllà de repetir al capdavant de Presidència, també serà el conseller de Justícia. Dues carpetes crucials aquesta legislatura en el context de les relacions entre el PSOE i els partits independentistes, especialment també per la supervisió des de Justícia de la implementació de la llei d'amnistia. 

L'equip renovat de Sánchez, que després de jurar el càrrec ha fet la tradicional salutació al monarca, és clarament continuista. Repeteixen 13 ministres i també tres de les vicepresidències: Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera. S'hi suma -per la qual cosa ascendeix- la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ocupa la vicepresidència quarta. Tots els ministres i vicepresidents han promès o jurat el càrrec en l'acte tradicional al Palau de la Zarzuela. També ha jurat com a ministre d'Hisenda l'únic socialista català, Jordi Hereu. Tot seguit, els 22 i el president s'han fet una fotografia de grup.

Després d'aquest formal acte, els ministres viuran avui una jornada atrafegada. Rebran les noves competències de les seves carteres de la mà dels ministres sortints, seguint l'habitual acte simbòlic que es desenvolupa en l'inici de qualsevol executiu. Una de les que més expectació generarà serà la d'Irene Montero, que traspassa a la socialista Ana Redondo les competències d'Igualtat. També la de Ione Belarra. Totes dues polítiques de Podem surten de l'executiu i la formació morada perd la seva presència al govern espanyol, després d'haver estat eclipsada per Sumar.

La fins ara ministra de Transports, la socialista catalana Raquel Sánchez, cedirà les seves carteres al nou ministre, Óscar Puente, i a la nova ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, en un acte que començarà a les 11:00 hores. Poc després, a les 13:30, el socialista català Miquel Iceta, que no repeteix a l'executiu, traspassarà la carpeta a les 13:30 al ministre català de Sumar Ernest Urtasun al saló d'actes del ministeri de Cultura. A més, els nous ministres celebraran el primer consell aquest dimecres.