En poques hores, la moció de censura contra Sílvia Orriols a Ripoll va passar d'estar encarrilada a quedar desada en un calaix. Què ha canviat? Un dels elements rellevants que hi ha hagut sobre la taula és el resultat d'una enquesta interna promoguda per Junts per saber el grau d'acceptació de desallotjar la líder de l'extrema dreta independentista de l'ajuntament, segons detallen diverses fonts consultades per Nació. En aquest estudi, elaborat després del fracàs dels pressupostos d'Orriols, s'hi constata la mala percepció que tindria la moció de censura a la capital del Ripollès. Són diversos els habitants del municipi que relaten haver contestat les preguntes de l'enquesta al llarg de les últimes setmanes.
El futur de la localitat, la més important que governa Aliança Catalana, va molt més enllà de les fronteres del municipi. El debat s'ha convertit en nacional, com ho demostra el fet que fins i tot el Govern en parla -la portaveu Sílvia Paneque ha indicat que un executiu alternatiu que foragités l'alcaldessa tindria "tota la legitimitat"- i que les cúpules dels partits estiguin al corrent de qualsevol conversa que hi ha a Ripoll. Que a Junts hi ha disparitat d'opinions és un fet, com ha avançat aquest matí Catalunya Ràdio i han confirmat diversos membres de la cúpula a Nació. Un dels arguments en contra de la moció, remarcava una de les veus, és que seria un greu error per les implicacions arreu del país.
En el fons, hi ha dues posicions marcades: la dels partidaris de fer fora Orriols -amb la possibilitat ferma de tenir l'alcaldia perduda a les urnes el maig del 2023- que interpretaven que és una oportunitat per exhibir una alternativa governamental que combati el discurs de l'extrema dreta; els contraris a la moció sostenien que, d'aquí a dos anys, encara es podrà veure amb més intensitat que l'alcaldessa d'extrema dreta no ha estat capaç de complir amb els compromisos. Carles Puigdemont, com a president de Junts, estava assabentat dels contactes que s'estan mantenint al llarg dels últims dies i que estaven encarrilats per posar en marxa un govern a tres amb el PSC, com va publicar Nació.
De fet, la incorporació dels socialistes es donava per feta des d'aquest dilluns a la tarda, després que ho avancés SER Catalunya. El pla que s'estava perfilant a finals de la setmana passada incloïa que la CUP, el quart actor de la moció, garantís el suport des de fora al nou executiu municipal que sorgís de la moció. Els anticapitalistes, com ha indicat aquest matí la seva cap de files al Parlament, Laia Estrada, estaven preocupats per si hi ha "ingerències des de Barcelona" a l'hora de bastir una alternativa a Ripoll. La mateixa Orriols no s'ha estat de respondre tuits a Puigdemont anticipant que, si ella queia a la capital del Ripollès, l'expresident de la Generalitat acabaria "caient" a Catalunya.