Eufòria a l'Ecuestre, prudència al Cercle: així viu el poder econòmic una victòria de Feijóo

Entre els sectors empresarials catalans predomina el desig que un govern liderat pel candidat del PP s'assembli més al primer executiu de José María Aznar que no pas al segon

19 de juliol del 2023
Actualitzat a les 11:39h
Feijóo, arribant a les Jornades del Cercle.
Feijóo, arribant a les Jornades del Cercle. | Adrià Costa Rifà

"Centra't en l'economia i no et fiquis amb la llengua ni amb temes identitaris". Aquest és el consell que van verbalitzar destacats empresaris catalans a Alberto Núñez Feijóo en una trobada recent en la qual el líder del PP va voler auscultar en petit comitè com palpaven els poders econòmics de país la seva probable victòria electoral el 23-J. Així ho han explicat a Nació persones coneixedores de la cita. El consell tenia molt de prec i expressa molt bé com estan vivint la campanya en els àmbits econòmics catalans. El gallec escoltava en silenci. Aquest dilluns, en el seu míting al Turó Park, Feijóo semblava fer cas al consell quan va fer un discurs molt centrat en economia i política fiscal. 

El suggeriment dels empresaris expressa bastant bé el que és el criteri majoritari en el món econòmic català. A les grans organitzacions patronals domina la prudència. Fa uns dies, en la intervenció del candidat del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, al Fòrum Nova Economia, les entitats econòmiques més rellevants (Foment del Treball, Pimec) hi van enviar representants. Però no hi eren cap dels màxims dirigents, Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete. En acabar l'acte, assegut en una de les taules de l'antic Ritz, un dirigent empresarial reflexionava sobre l'escenari polític que es pot obrir el 23-J. Feia un càlcul optimista davant un triomf de Feijóo "per la seva agenda econòmica", però sense eufòria. "El PP ha de ser intel·ligent", deia, i afegia un comentari amb pòsit: "Un govern del PP s'hauria de semblar més al primer govern d'Aznar que al segon". 


Encantats i temorosos 

"La majoria d'empresaris estan encantats amb un possible govern Feijóo. Però els fa por que amb un govern molt de dretes tornin els conflictes a Catalunya". Qui parla és el membre d'una de les grans famílies de l'upper Diagonal. Ho diu tot dinant en un restaurant molt a prop del Turó Park, on Alberto Núñez Feijóo va fer el seu míting central de la campanya de les municipals i va tornar dilluns al mateix indret. 

L'entusiasme, en tot cas, va per barris. L'única entitat on es respira satisfacció per un possible gir a la dreta a Espanya és el Círculo Ecuestre, a qui alguns anomenen no amb certa maldat "l'ambaixada de Madrid a Barcelona". A l'Ecuestre -que alhora està fent un esforç d'obertura en la seva programació-, els dirigents de la dreta espanyola sempre són rebuts de manera exquisida. També els de Vox, que ja van protagonitzar algun acte abans que entressin al Parlament.  

Però l'Ecuestre no és el fòrum més representatiu de la correlació de forces real entre els segments empresarials. Ho és molt més el Cercle d'Economia. Segons apunten fonts de l'entitat, observa el panorama amb "molta prudència i a l'expectativa". Entre els socis predomina la posició favorable a una fiscalitat més laxa, però també el "neguit per un increment de les tensions polítiques i socials" en cas d'un govern molt a la dreta.


Pimec, dinàmica a banda

Entre la patronal de les pimes, tenen la seva pròpia agenda. Per ells, l'important és guanyar la batalla de la presència de les petites i mitjanes empreses en el diàleg social. Ho reitera el seu president, Antoni Cañete, en una conversa amb Nació: "La gran fita és que les pimes tinguin veu pròpia en el diàleg social. Fins que això no passi, com succeeix a tot Europa, Espanya no haurà culminat la seva Transició". I enarbora com un triomf la recomanació de la Comissió Europea sobre una major transparència i representativitat de les pimes en les taules dels agents socials.

Cañete, com tots els líders empresarials, expressa el "respecte pel que digui la ciutadania el 23-J". Reclama per al nou escenari que s'obrirà "diàleg i consensos". A Pimec admeten que "neguitegen els extrems". La patronal de les pimes es disposa, amb tot, a mantenir la màxima interlocució amb el nou govern espanyol, sigui el que sigui. No és cap secret, però, que en un executiu de Feijóo hi tindran influència dirigents com l'exministra Fátima Báñez i l'exsecretari d'Estat José Luis Ayllón, membres del PP ara en els organismes de govern de la patronal espanyola CEOE, la gran rival de Conpymes, l'empresariat de les pimes nascut amb l'impuls de Pimec.