19
d'octubre
de
2016, 20:35
Actualitzat:
20:55h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, camina i parla amb el portaveu de la Plataforma Prou, Leonardo Anselmi, als passadissos del Parlament. Foto: ACN
El Tribunal Constitucional (TC) pot emetre sentència aquest mateix dijous tombant la prohibició dels toros a Catalunya, però la resposta política i civil per fer-hi front ja s'està articulant. El Parlament ha estat el punt de trobada del conseller de Territori, Josep Rull, el d'Afers Exteriors, Raül Romeva, representants polítics de Junts pel Sí, PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP i entitats animalistes catalanes i d'arreu del continent per constatar que el rebuig a la tauromàquia ha crescut des que es va aprovar la iniciativa legislativa popular (ILP) que va donar lloc a la prohibició i per començar a articular un front comú per si aquesta cau a mans de l'alt tribunal. "Els toros no tornaran a Catalunya", ha asseverat el diputat de Junts pel Sí Ferran Civil en una roda de premsa, avançant que es desacatarà una eventual sentència contrària del TC, i ha ironitzat: "Si vam aconseguir acabar amb la tradició de maltracte animal, ara hi ha una nova tradició: que el TC tomba qualsevol avenç en democràcia i drets humans".
En aquesta reunió, a més, s'ha constat que, si bé el 2010 es va aprovar la mesura per uns ajustats 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions, sis anys més tard el rebuig als toros ha crescut. I és que els quatre grups que es neguen a fer-se enrere en la iniciativa sumen 99 dels 135 diputats, gairebé tres quartes parts del total. I és que aquest cop tot el PDC i tot el PSC s'oposarien a la tauromàquia, ja que així ho haurien afirmat a la reunió els seus representants, segons expliquen fonts presents.
Una llei que va néixer d'una iniciativa popular
El portaveu de la Plataforma Prou, Leonardo Anselmi, ha rebutjat "del tot qualsevol sentència que vagi en contra de la democràcia participativa" i ha destacat que una sentència contrària del TC suposaria "la primera sentència de la història a l'Estat en contra d'un llei nascuda d'una iniciativa legislativa popular". Franz Weber, d'una fundació animalista suïssa, ha afegit que "seria un atemptat contra la democràcia, els animals i la naturalesa" i ha rebutjat tornar a la "tortura medieval de la tauromàquia". Igualment, Jordi Casamitjana, de la Lliga contra els esports cruels, d'Anglaterra, ha assegurat que la llei catalana de prohibició dels toros "és una llei molt important al món, perquè els animals no saben quin nacionalitat tenen, no tenen passaports". Així mateix, també han intervingut representants d'entitats franceses, holandeses o portugueses.
Al seu torn, la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau ha denunciat que seria un "doble atemptat democràtic, perquè és una llei aprovada al Parlament fruit d'una ILP", i ha afegit que "no podem fer un pas enrere en aquest sentit". Igualment, ha avançat que ja s'està treballant per mirar d'acabar també amb els correbous, que ara generarien més rebuig que el 2010. Els representants del PSC (Jordi Terrades) i la CUP (Mireia Boya) no eren presents a la roda de premsa posterior a la trobada, com tampoc Josep Rull o Raül Romeva.
El Govern garanteix que evitarà que tornin els toros
Tot i això, segons un comunicat posterior del departament de Territori, Rull ha assegurat que el Govern articularà "tots els mecanismes normatius que calgui per garantir que les curses de toros no tornin a Catalunya". "No acceptarem que es modifiqui allò que democràticament va aprovar el Parlament de Catalunya", ha insistit.
Sigui com sigui, el Govern ja va obrir la porta a desobeir la sentència del TC si aquesta obliga a tornar a permetre la tauromàquia. Igualment, diversos eurodiputats de diferents països i partits ja havien mostrat el seu suport a que el Parlament pugués prohibir una pràctica com aquesta.
El ple del TC ja debat la sentència i podria resoldre dijous
De fet, la sentència de l'alt tribunal podria arribar aviat. El ple del TC ha començat a debatre aquest dimecres la ponència de la magistrada Encarna Roca sobre aquesta qüestió i els magistrats podrien emetre aquest dijous la seva sentència, que previsiblement tombarà la llei catalana i donarà la raó al PP, que argumenta que el Parlament de Catalunya no té potestat per prohibir les 'corrides'.
Amb tot, els 11 magistrats del TC no han estat capaços de resoldre el recurs d'inconstitucionalitat al llarg del dia. El president del tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, intentarà també en aquesta ocasió que el TC emeti un veredicte per unanimitat. És la tendència que ha aplicat en totes les resolucions de recursos sobre lleis del Parlament, i té com a objectiu evitar un desgast encara més important de la seva institució.