Gibraltar exalta la dreta espanyola

Publicat el 07 d’agost de 2013 a les 13:30
La portada de La Gaceta d'aquest dimecres

El conflicte diplomàtic entre Espanya i Gibraltar ha excitat els ànims de la dreta espanyola, que s'hi ha abraonat fins al punt de donar-li categoria de qüestió d'estat. L'incident semblava mort o, com a mínim, ben enterrat, però s'ha ressuscitat a temps per actuar com a cortina de fum del cas Bárcenas.

Tot just dos dies després de la compareixença de Rajoy al Senat i dels seus "finals de cita" que no van convèncer ningú, els diaris espanyolistes es feien ressò d'un contundent avís de García-Margallo. "S'ha acabat l'hora del pati a Gibraltar". En portada i amb una foto enorme del ministre espanyol d'Afers Exteriors al diari ABC. Les possibles vinculacions i maniobres entre el PP i el seu extresorer es quedaven en paper mullat enmig del Mediterrani i Rajoy ja tenia salvavides. Ni l'indult a un pederasta espanyol al Marroc tenia prou entitat per competir amb Gibraltar.

El diari The Times advertia en la seva editorial del passat 30 de juliol que els gibraltarenys no volien ser espanyols. Ho feia arran de la decisió de Madrid d'endurir els controls policials per accedir a la frontera, encara que provoqués retencions quilomètriques. La reunió amb el diplomàtic Ramón Gandarias (substitut de Federico Trillo, que estava de vacances) no va servir precisament per acostar postures.

El secretari d'Estat d'Exteriors britànic, Hugo Swire, va expressar la seva "preocupació" per la situació i va qualificar els controls policials de "desproporcionats". I el Daily Express ho qualificava de "guerra diplomàtica".

L'allargada ombra del franquisme

Les brases ja s'havien revifat prou per esdevenir flames. El dilluns el govern de Gibraltar definia les paraules de Margallo de "les més retrògrades i amenaçadores" des d'abans del tancament del reixat, "clarament reminiscents de les polítiques i tàctiques desenvolupades pel règim feixista de Franco en els anys 50 i 60". I el primer ministre de Gibraltar, Fabian Picardo, declarava al diari londinenc The Telegraph que les paraules del ministre d'Afers Exteriors eren més pròpies de Corea del Nord que no pas d'un soci europeu.

El dimarts, Picardo demanava a Gran Bretanya un vaixell de guerra dissuasiu per frenar les incursions dels guàrdies civils espanyols en les aigües del Penyal. "Un retorn a la política de la canoneres?", es preguntava el diari Clarín.

El darrer episodi del serial s'ha viscut amb la trucada del ministre Cameron a Rajoy per expressar-li la seva gran preocupació per la situació a Gibraltar i refermar-li la sobirania britànica sobre el penyal. Rajoy ha defensat la necessarietat dels controls però li han semblat "inacceptables" les darreres accions unilaterals de Gibraltar. A més, confia en resoldre la qüestió amb "honestedat".

Segons els mitjans espanyolistes, però, la trucada l'havia fet Rajoy i era el primer ministre britànic el qui tenia la por al cos. En aquest sentit, la interpretació més extremista l'ha donat La Gaceta, que considera que Espanya "ha declarat la guerra freda a Anglaterra". En la portada, aquest mitjà aprofita per exhibir nacionalisme al 100% amb un home embolcallat en una gran bandera 'rojigualda'.

I a La Razón aprofiten per criticar els socialistes. "El PSOE ha donat un nou pas cap al seu abisme en posar-se pràcticament al costat de Picardo, demostrant una vegada més la seva desconnexió amb la realitat i la seva preferència ideològica sobre els interessos generals".