El Govern eleva les previsions de creixement econòmic a les portes de negociar els pressupostos

La consellera d'Economia, Alícia Romero, assegura que la pujada del PIB arribarà al 2,7% aquest 2024, sis dècimes més del previst, i que serà del 2,2% l'any vinent

Salvador Illa, amb els consellers Dalmau i Romero.
Salvador Illa, amb els consellers Dalmau i Romero. | Europa Press
17 d'octubre de 2024, 11:40
Actualitzat: 12:08h

L'economia catalana creixerà un 2,7% aquest 2024, sis dècimes més del previst, i un 2,2% el 2025. Són les dades que ha fet públiques aquest dijous la consellera d'Economia, Alícia Romero, quan el Govern es troba a les portes de negociar els pressupostos per l'any vinent amb ERC i els comuns. Romero ha indicat que l'economia catalana és "vigorosa", i ha indicat que el creixement més elevat d'enguany obeeix a la tendència a l'alça de la demanda interna. "Hem de continuar treballant per generar prosperitat, i que aquesta prosperitat arribi a tothom", ha ressaltat la consellera d'Economia en un fòrum empresarial organitzat pel diari El Economista en el qual ha defensat "recuperar" el lideratge català a l'Estat.

L'escenari, en tot cas, no és aliè a les incerteses globals que afecten l'economia. La feblesa de l'entorn europeu, els riscos geopolítics -persisteix la guerra entre Ucraïna i Rússia, i el Pròxim Orient registra una escalada de tensió amb Israel, Hamàs, Hezbollah i l'Iran com a protagonistes- i la persistència de la inflació en els serveis afecten el context. Tot i això, Romero es manté optimista en la mesura que l'economia catalana té previst créixer més que la mitjana de la zona euro, on la pujada del PIB està prevista pel 0,7% el 2024 i d'un 1,3% l'any següent. En aquesta línia, l'evolució del PIB català aniria molt vinculada al creixement que també té previst registrar l'economia estatal.

A què es deu que el PIB català pugi un 2,7 punts percentuals? La demanda interna creix un 2%, mentre que l'externa ho fa 0,6 punts. El consum de les llargs s'accelera fins al 2,5% perquè el mercat de treball va cap amunt i hi ha una evolució favorable dels salaris i de la inflació. La inversió, en aquest context, deixaria de banda els números vermells i augmentaria fins al 2,3%. Les exportacions, això sí, moderen el creixement fins a l'1,6%, una tendència que el Govern atribueix a la "feblesa" dels socis comercials. En relació al mercat de treball, la creació d'ocupació modera la pujada. Està previst que l'any es tanqui amb un repunt de la taxa d'atur, que es quedaria en el 9,5%.

Aquestes dades acompanyen l'escenari de negociació dels pressupostos per a l'any vinent, que el Govern haurà de pactar amb ERC i els comuns. Amb els republicans, Illa s'ha compromès a multiplicar per quatre els recursos per a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), un organisme clau per al desplegament del finançament singular. Pel que fa al grup que comanda Jéssica Albiach, l'accent es posarà en l'habitatge. No només en la construcció de pisos públics, voluntat anunciada pel president en el debat de política general, sinño també en l'aplicació del règim sancionador pels lloguers de temporada, una de les qüestions que centren el debat sobre les complicacions de l'accés a l'habitatge.